· · Коментари: 0

Бенефити витамина Д по опште здравље

Промо.

1615215034_rc.novosti.rs.jpg
Фото: промо

Витамини као што су Ц и Е изузетно су популарни међу популацијом која води рачуна о општем здрављу.

Међутим, свој трон популарности треба да деле са витамином Д, који је коначно добио пажњу коју је одувек требало да има.

Нема сумње, витамин Д је посебно битан код одржавања здравих костију, углавном кроз апсорпцију калцијума. Исто тако постоји све више истраживања која повезују низак ниво витамина Д са повећаним ризиком од дијабетеса типа 1, болова у мишићима и костима али и карцинома дојке, дебелог црева, простате, јајника, једњака и лимфног система. Сунчев витамин одлична је превенција озбиљних обољења попут кардиоваскуларних болести, астме и озбиљних поремећаја у оквиру имуног система. Регулацијом нивоа калцијума у ћелијама, витамин Д3 доприноси бољем деловању инсулина у самој ћелији, а тако и самој контроли ризика од дијабетеса.

Препоручена дневна вредност за витамин Д је од 400 до 800 међународних јединица (ИУ), дневно за све одрасле и децу старију од 4 године. За децу узраста од 1 до 3 године износи 400 ИУ дневно.

Људи који живе у поднебљима попут нашег, где је сунчево светло зими ограничено, као и они који не проводе много времена на сунцу, често имају нижи ниво витамина Д у крви. Већина витамина Д настаје у телу када је кожа изложена сунцу. Али, излагање сунчевим зрацима није добро за кожу, због чега је изворе истог најбоље пронаћи у намирницама које садрже витамин Д.

Изузев млека и масне рибе попут лососа, мало намирница има задовољавајућу количину витамина Д. Узимајући у обзир да риба мора бити свежа и из вода које нису загађене како би била здрава, остаје нам млеко као најлакше доступан извор једног од круцијалних нутријената као што је витамин Д. Млеко само по себи има многобројне здравствене бенефите по опште здравље, а редовна конзумација ове намирнице обогаћене витамином Д је најједноставнији начин да се задовоље потребе организма овим нутријентом. Доступност млечног асортимана обогаћеног витамином Д3 на нашем тржишту је широка, зато не губите време и већ од данас уврстите шољу крављег млека у своју свакодневну исхрану.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.