Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БИЉКА ЗЛАТА ВРЕДНА: Шта се дешава у организму кад у исхрани користимо ЛОВОР

Ловор смањује надимање, помаже код проблема с пробавом те је због тога зачин који би требало чешће да користимо при припреми јела.

1707038875_e66e8738dbc2e40041e40af5778c0f21e0453558.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Зимзелено стабло ловора карактеристично је за Медитеран, а његови листови неизоставан су зачин у разним умацима, варивима, чорбама и гулашима... Употребљавају се његови свежи и суви листови. У комбинацији са мајчином душицом, одличан је зачин за готово све чорбе, умаке, маринаде, месне паштете и јела од меса.

Осим што је одличан зачин за оваква јела, ловор има и лековита својства због којих би требало да га имамо и у кућној апотеци. Недавна научна истраживања показала су делотворност ловоровог екстракта у зацељивању рана, а мање је познато и да смањује ниво хормона стреса у организму, али и помаже код менструалних болова те може да подстакне редовну и нормалну менструацију.

Ловор смањује и надимање, помаже код проблема са пробавом те је због тога зачин који би свакако требало чешће да користимо при припреми јела.  Користи се у народној медицини и код бронхитиса. Особи која пати од овог проблема треба ставити облоге умочене у воду у којој се кувао ловор.

Листови ловора обилују и витаминима А и Ц, те минералом цинком који имају важну улогу у одржавању снажног и здравог имунитета и чувају здраву мембрану слузокоже очију, носа, уста, грла, плућа и пробавног система. Овој биљци приписују се и антибактеријска и антивирусна својства, али и антисептична и антигљивична, због чега се употребљава и као природни антисептик. 

Ловор против кухињских мољаца

Ако желите да спречите да кухињски мољци упропасте ваше намирнице и завуку се у брашно, рижу, гриз и слично, свеже чисте листове распоредите по ормарима у кухињи. Можете их ставити у прозрачне врећице од газе и обесити или их једноставно мало просушите и одложите у посуде и врећице с намирницама. Деловаће неколико месеци. Кад изгубе препознатљив мирис, замените их новима.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas