Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БОЛИ ВАС ГРЛО? ОВО су најбоља природна решења којима МОЖЕТЕ ОЛАКШАТИ БОЛ

Отежано гутање, промуклост, иритирано и болно грло најчешћи су симптоми упале која се јавља посебно у пролазном периоду и код честих сезонских алергија. Добра вест је што можете себи олакшати бол помоћу природних лекова.

1697888420_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Један од проверених природних лекова за лечење болног и изиритраног грла јесте комбинација кима, сирћета и воде. По једну супену кашику можете попити на сваких пола сата и до следећег дана тегобе ће се сигурно смањити, ако не и нестати.

Али уколико у својој кухиње немате ове састојке показаћемо вам и како да направите лек од белог лука који је такође одлично решење за бол у грлу.

Гребање, пецкање, осећај "песка у грлу" и потешкоће с гутањем једне су од најчешћих бољки с којима се сусрећемо на преласку годишњих доба.

Уколико немате бактеријску инфекцију или патите од сезонских алергија, врло вероватно се ради о паду имунитета. Боравак у затвореним и задимљеним просторијама такође може да изазове болове у грлу.

Добра вест је да постоји изузетно лако решење за ваш здравствени проблем. Само је потребно да завирите у кухињску оставу и пронаћи ћете лек који делотворно отклања пецкање и гребање грла.

Ким, вода и сирће

За припрему овог рецепта потребно вам је семе кима, вода и само једна кашика сирћета. Ким је изузетно здрав зачин. Али семе кима много је више од зачина који обогаћује и чини јела укусним. Ове семенке користе се у европској и азијској кухињи стотинама година. Често се користе као додатак храни као што су сир, јела од меса и кисели купус.

Међутим, користи се и у биљној медицини. Историјски гледано, семенке кима су се користиле за лечење свега, од проблема са лошим варењем до надутости у стомаку. Семе кима је такође богат извор антиоксиданаса. Уношењем довољне количине антиоксиданаса смањењује ризик од срчаних обољења, АТЕРОсклерозе и високог крвног притиска.

За припрему овог народног лека потребно вам је:

– 250 мл воде

– 80 грама млевеног кима

– 1 кашика сирћета

Сирће је природно средство за олакшање многих непријатности и болести организма. Резултати истраживања показују да је утицај јабуковог сирћета на здравље људи велики и да користи дијабетичарима. Помаже у смањењу крвног притиска и помаже људима који пате од алергије, артритиса, хроничне малаксалости, грипа, гихта. Када се помеша са кимом И водом може бити И одличан рецепт за болно И упаљено грло.

За припрему овог рецепта сипајте 200 мл воде у шерпицу, додајте млевени ким и ставите на ринглу да проври, смањите ринглу и оставите још 15 минута. Када смеса постане густа и лепљива додајте још 50 мл воде и сачекајте да још једном проври. Склоните са рингле, оставите да се прохлади, па додајте сирће.

Пијте сваких 30 минута по 1 супену кашику, и већ после 2 сата моћи ћете да осетите олакшање. Овај напитак препоручује се свима који су подложни честим прехладама, имају често упаљено грло и ангину.

Бели лук

Ако у својој кухињи тренутно немате горе поменуте састојке покушајте са следећим рецептом. У случају бактеријске упале грла и ждрела, увек можете да се окренете омиљеном српском леку за све бољке – белом луку.

Главни састојак белог лука је алицин, који поседује чудесно антибактеријско, антивирусно, антигљивично, антипаразитско и антиоксидацијско дејство. Бели лук и његови састојци подвргнути су бројним истраживањима која су масовно доказала њихово деловање на инфекције проузроковане бактеријама и вирусима.

Познато је да ово поврће поседује антибактеријска својства, а кад је упала мало озбиљнија, препорука је да у чашу прокуване и прохлађене воде додате неколико изгњечених ченова. Сачекајте пар сати да лук пусти своје есенције, па процедите. Овим напитком испирајте грло неколико пута дневно.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas