Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

Четири од десет људи искусило је ПАРАЛИЗУ СНА! Откривамо вам колико је опасна и како да је спречите

Током векова, симптоми парализе сна су описани на много начина и често се приписују „злом“ присуству: невидљиви ноћни демони у древним временима, стара вештица из Шекспировог Ромеа и Јулије и отмичари ванземаљаца. Скоро свака култура кроз историју је имала приче о мрачним злим створењима која ноћу ужасавају беспомоћне људе.

1650373287_girl-g43564a1e2_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Људи су дуго тражили објашњења за ову мистериозну парализу током спавања и пратећа осећања ужаса. Мешутим, истраживачи закључују да је у већини случајева парализа сна једноставно знак да се ваше тело не креће глатко кроз фазе сна. Ретко је парализа сна повезана са дубоким психијатријским проблемима.

Прочитајте још: Израчунајте најбоље време за одлазак на спавање: Уз помоћ онлајн калкулатора више се нећете будити уморни

Шта је парализа сна?

Парализа у сну је осећај да сте свесни, али не можете да се крећете. Појављује се када особа прође између фаза будности и сна. Током ових прелаза, можда нећете моћи да се крећете или говорите неколико секунди до неколико минута. Неки људи такође могу осетити притисак или осећај гушења. 

Када се обично јавља парализа у сну?

Парализа у сну се обично јавља једном од два пута. Ако се догоди док тонете у сан, то се зове хипнагогијска или предормитална парализа сна. Ако се то догоди док се будите, то се зове хипнопомична или постдормитална парализа сна.

Коме може да се појави парализа сна?

Чак 4 на 10 људи могу имати парализу сна. Ово уобичајено стање се често први пут примећује у тинејџерским годинама. Али мушкарци и жене било ког узраста могу је имати. Други фактори који могу бити повезани са парализом сна укључују:

  • Недостатак сна
  • Распоред спавања који се мења
  • Ментална стања као што су стрес или биполарни поремећај
  • Спавање на леђима
  • Други проблеми са спавањем као што су нарколепсија или ноћни грчеви у ногама
  • Употреба одређених лекова
  • Злоупотреба супстанци

Како се дијагностикује парализа сна?

Ако не можете да се крећете или говорите неколико секунди или минута када заспите или се пробудите, онда је вероватно да имате изоловану понављајућу парализу сна. Често нема потребе за лечењем овог стања. Проверите са својим лекаром ако имате било коју од ових забринутости:

  • Осећате се узнемирено због својих симптома
  • Симптоми вас чине веома уморним током дана
  • Ваши симптоми вас држе будним током ноћи

Како се лечи парализа сна?

Већини људи није потребан третман за парализу сна. Лечење било ког основног стања као што је нарколепсија може помоћи ако сте узнемирени или не можете добро да спавате. Ови третмани могу укључивати следеће:

  • Побољшање навика спавања - као што је осигурање да спавате шест до осам сати сваке ноћи
  • Коришћење антидепресива ако је прописано за регулисање циклуса спавања
  • Лечење било каквих проблема менталног здравља који могу допринети парализи сна
  • Лечење било којих других поремећаја спавања, као што су нарколепсија или грчеви у ногама

Шта могу учинити са парализом у сну?

Нема потребе да се плашите ноћних демона или отмичара ванземаљаца. Ако имате повремено парализу сна, можете предузети кораке код куће да контролишете овај поремећај. Почните тако што ћете се побринути да довољно спавате. Учините све што можете да ублажите стрес у свом животу - посебно непосредно пре спавања. Пробајте нове положаје за спавање ако спавате на леђима. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas