Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате проблема са ВАРЕЊЕМ? Ових седам савета ће вам бити од користи

Седам препорука и савета добро ће вам доћи ако имате проблема са варењем и надимањем

1683358864_shutterstock_1487047748.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Научно је доказано, да неравнотежа цревне флоре, укључујући и желудац, утиче на потпуно психофизичко стање човека. Нездрава цревна флора има многе симптоме, а само неки од њих су: слабо варење, горушица, надутост и констипација.

Да бисте спречили или отклонили ове симптоме, можете конзумирати неке од следећих производа.

1. Фокусирајте се на "целу храну"

Шта то значи, једите минимално процесуирану храну, богату нутријентима и испуњену влакнима. Таква храна су воће и поврће, које доказано имају добар утицај на здраве бактерије у желуцу.

2. Конзумирајте доста влакана

У своју исхрану укључите житарице, орашасте плодове и семенке, као и доста воц́а и поврц́а. Ако патите од гасова и надимања, можда бисте желели да ублажите храну која је повезана са овим проблемима, као што су купус, пасуљ и махунарке. Нежнија, растворљива влакна корисна су за оне са осетљивим системом варења – фокусирајте се на овас и смеђи пиринач. Уз влакна је неопходно конзумирати и више воде.

3. Пажљиво бирајте које масти једете

Избегавајте засићене масти, а то су сва прерађена, нездрава, брза храна, као што су бургери, чипсеви, помфрити и слично. Иако је има висок проценат засићених масти, кокосово уље трпи високе тепературе па је одлично за припрему хране, и има многе друге бенефите који су погодни за наша тела. 

Конзумирање омега-3 масних киселина је такође погодно за здравље бактеријске флоре људског организма.

4. Редовно конзмирајте ферментисану храну

Тебало би да будемо захвални јер се налазимо на просторима где је ферментисана храна саставни део наше свакодневне исхране. Јогурти, кисели купус, трушија, кефир и слично су природни извори корисних бактерија које подстичу варење, подржавају имуни систем и могу повец́ати вашу отпорност на инфекције.

5. Храните своју цревну флору

"Добрим" бактеријама у вашем цреву потребан је сопствени извор горива, одређена храна је одлична за то. Празилук, лук  и шпаргле садрже врсту влакана која се називају инулин, коју бактерије воле. Ова влакна су несварљива, и позната су и као пребиотик, помаже цревној флори, стимулишуц́и раст "добрих" бактерија.

Други корисни извори горива за цревне бактерије укључују полифенол - ова биљна једињења се налазе у бобичастом воћу, маслинама, па чак и зачинима.

6. Смањите опетећење

Проени се спорије варе, што је добро и засићује организам, али како бисмо нашем желудцу олакшали, не би било лоше да га претходно маринирате у соку од лимуна или лимете, можда чак и у сирћету. Тако ћете подстаћи разградњу великих протеинских молекула.

7. Хидрирајте се

Када поправите своју исхрану и испуните је "целом" храном и влакнима то значи да ће се влакна понашати као сунђер и купиће сву воду из организма.

Што се течности тиче, све се рачуна док нема шећера и хемикалије.

8. Научите шта вам прија а шта не

СВако тело је другачије. Неко није толерантан на глуте, други нису на лактозу. Ако вам млеко не прија, просто немојте да га пијете. Осим скупих тестова, увек можете да слушате шта вам тело говори после одређене хране.

Уколико су ваши проблеми са варењем чести, и имате дијареју, крв у столици, било какве непогоде, консултујте се са вашим лекаром пре конзумације било које хране и пића.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas