Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам ствари које никако не треба да радимо након ЈЕЛА: Наизглед безазлене ствари могу лоше утицати на здравље

Скоро сви грешимо

1679566876_shutterstock_1530739247.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Шта никако не треба радити након јела: После оброка (овде мислимо на ручак или доручак), обично нам остане неколико слободних минута и то време трошимо на неке познате активности или активности које нам помажу да се опустимо .

Међутим неке од ових навика нису увек добре по здравље, могу да нам делују корисно и прилично безопасно али временом могу да нас доведу до лоших симптома и озбиљних здравствених проблема.

С обзиром да многи не знају за њих, издвојићемо неке најчешће:

1. Спавање - дремање

Спавање након јела може довести до непријатних симптома који указују на проблеме са варењем. Многи људи мисле да је спавање после јела добро и за здравље, али то није тачно. Такав сан је лош по варење. Када је тело у лежећем положају, желудачни сокови не покривају у потпуности храну у стомаку , а нормална апсорпција хранљивих материја је поремећена. Поред тога, једњак може патити, јер желудачна киселина улази у њега па јавља се осећај печења.

2. Пушење

Није тајна да ова лоша навика веома лоше утиче на стање плућа и кардиоваскуларног система али многи не знају да је посебно штетно пушити након јела. Чињеница је да никотин везује кисеоник неопходан за процес варења , а то олакшава апсорпцију канцерогена.

3. Конзумирање воћа

Слатко, хранљиво и одлична замена за традиционалне десерте. Воће је најбоље конзумирати на празан стомак, нпр. ујутру или пар сати након јела. За њихово варење потребни су различити ензими, а природном шећеру (фруктози) је потребно дуже да се вари. Варење друге хране може ометати ове процесе. Ако нема такве препреке, тело ће боље апсорбовати хранљиве материје садржане у воћу. То су, пре свега, влакна и једноставни шећери који телу дају енергију. Ако једете воће након обилног оброка, њихови остаци остају дуго у стомаку . Могу изазвати лоше варење, повећано стварање гасова и друге непријатне симптоме.

4. Туширање

Туширање вам помаже да се опустите и побољшава циркулацију, али немојте га практиковати након оброка. Тада може нарушити функционисање дигестивног система. Чињеница је да ова процедура подстиче доток крви у руке и доњи део тела, а мање крви долива у стомак. Због тога почиње лошије да утиче на варење хране, а често се јављају упале, бол и тежина у стомаку.

5. Пијење хладне воде

Није препоручљиво пити хладну воду током и после оброка, јер то може пореметити варење хране. Хранљиве материје се апсорбују лошије, процес формирања варења је поремећен.

6. Пијење чаја

Чај спада у здраве напитке, али се не препоручује да га пијете после јела. Танини садржани у чају комбинују се са гвожђем и ометају његову апсорпцију. Као резултат тога, апсорпција гвожђа може да се смањи за 87% , а то је пут ка анемји.

7. Ходате или трчите

Погрешно је мислити да је вежбање после оброка веома корисно, јер помаже у сагоревању калорија и смањењу тежине. Наравно, трчање и ходање су веома корисни видови физичке активности, али радећи их одмах након јела, не користимо организму, већ му штетимо. Ово омета процес варења. Због тога их можете радити тек када је прошло најмање 30 минута након јела (а трајање ходања или трчања у овом случају не би требало да прелази 10 минута).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas