Опрезно уколико једете дињу и лубеницу заједно током лета, ова комбинација може да вам направи проблем.
Сви волимо освежавајућу лубеницу и слатку дињу током врућина, али нутриционисти упозоравају да ова комбинација може неоправдано оптеретити ваш стомак.
Нутритивне разлике воћки
Лубеница обилује магнезијумом, калијумом, витаминима А и Ц, док диња садржи вишак натријума, сумпора, витамина Е и фолне киселине. Када се ове воћке комбинују, организам не може оптимално да апсорбује све састојке.
Ризик од пробавних сметњи
Различите врсте шећера и влакана у лубеници и дињи варе се различитом брзином. У цревима долази до ферментације, што резултира надутошћу, гасовима и боловима.
Коме је ова комбинација проблематична
Особе склоне синдрому иритабилног црева или осетљивом стомаку требало би да избегавају истовремено конзумирање лубенице и диње. Чак и здравим људима понекад може изазвати нелагоду.
Савети за безбрижно уживање
Ако не осећате тегобе, слободно једите воће одвојено – прво једну врсту па другу након сат времена. У случају непријатности, консултујте се са нутриционистом или лекаром како бисте прилагодили исхрану својим потребама.
(Крстарица)