Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕ ЗАКЉУЧАВАЈТЕ ВРАТА: Срчани застој се чешће дешава док смо у купатилу

Срчани застој се може догодити било где, па чак и у купатилу, а разлог томе је тај што одређене дневне активности, попут пражњења црева или купања, могу имати значајну улогу у изазивању овог кардиоваскуларног проблема.

1700994092_shutterstock_1723568596.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Срчани застој је стање у којем срце престаје да куца. Када се то догоди, главни органи више не примају оксигенисану крв, што доводи живот у непосредну опасност. Срчани застој је у основи електрични квар у срцу који узрокује неправилан рад срца. Већа је вероватноћа да ће се овај проблем јавити приликом купања, туширања или вршења нужде због стреса које ове активности могу да изазову у телу.

 

Коришћење тоалета

Током пражњења црева већина људи се напреже, а то изазива стрес за срце. Код особа код којих је срчана фукција већ угрожена, ова свакодневна радња може да доведе до изненадног застоја срца. Одлазак у тоалет такође може да изазове и такозвану вазовагалну реакцију, јер приликом нужде се ствара притисак на вагусни нерв, који понекад може да успори рад срца.

 

Купање и туширање

Туширање у превише хладној (температура воде испод 21°Ц) или преврућој (температура воде изнад 44°Ц) води може брзо да утиче на рад срца. Будући да се телесна температура брзо мења под тушем, то може да доведе до оптерећења у артеријама и капиларима.

 

Симптоми на које треба да обратите пажњу

Ако вам је из било којег разлога потребна медицинска помоћ док сте у купатилу, важно је да одмах потражите помоћ, иако вам је можда непријатно због тога. Потребно је да одмах позовете помоћ ако осетите неке од следећих симптома:

  • бол у грудима
  • изненадни недостатак даха
  • вртоглавица
  • повраћање
  • отежано дисање
  • несвестица

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas