Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ

Ово морате да знате ако узимате витамин D3

Процена стручњака је да од 30 до 50 одсто популације има дефицит витамина D у организму.

1617779928_Dubljanin-Raspopovic.jpg
Фото: Проф. др Марина Николић Ђуровић, промо
Oglas

Ових дана читамо како низак ниво витамина D3 може довести до већег ризика од инфекције Цорона вирусом или до тежих форми болести. Колико је у ствари овај витамин важан за функционисање читавог организма, и не само током пандемије, као и да ли нам суплементација заиста може помоћи, разговарамо са проф. др Марином Николић Ђуровић - ендокринологом у Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Најважнија функција витамина D3 у организму је контрола ресорпције калцијума из хране у цревима. Да би тело затим било у стању да правилно искористи овај калцијум, неопходан је витамин K2. У недостатку витамина K2, калцијум се таложи у меким ткивима и доводи до дугорочно опасне калцификације зглобова и органа. Зато је уз витамин D3 увек неопходно узимати и витамин K2, на самом почетку истиче проф. Др Николић Ђуровић.

Истина је да је велики број студија показао колика је важност витамина D3 код инфекције изазване Цорона вирусом. Доказано је да су боље пролазиле особе које су имале нормалне концентрације витамина D3, те да су провеле значајно мање времена у болници, као и да је много мање њих имало тешке форме болести. Међутим, поред тога што има велики утицај на имунитет, витамин D3 је изузетно значајан и за изградњу коштаног система. Ниске вредности витамина D3 могу допринети болу у костима и зглобовима, као и слабости мишића, а код људи старијих од 50 година, недостатак овог витамина повећава ризик од пада и прелома костију. 

Последњих година све чешће се саветује узимање витамина D3? Због чега је то тако? 

Процена стручњака је да од 30 до 50 одсто популације има дефицит витамина D у организму, који често није клинички препознат. Може се рећи да влада својеврсна тиха епидемија. 

Разлог је пре свега модеран начин живота, услед којег мало времена проводимо напољу. Због опасности од развоја малигног меланома, све се мање сунчамо, а чак и када смо на сунцу, све чешће користимо заштитни фактор. Ове креме онемогућавају продирање ултравиолентних зрака и на тај начин спречавају стварање витамина D у нашој кожи. Због тога много људи има недостатак овог значајног витамина. Економски развијене земље су, да би решиле овај проблем почеле да обогаћују храну витамином D3, зато што је и пре пандемије доказана његова важност у превенцији многих болести. Земље које имају мало сунца, као што су Исланд и Финска, последњих неколико година иду чак и дотле да уграђују у подземне железнице специјалну врсту расвете, која је имитира ултравиолентне зраке како би код грађана поспешили стварање витамина D.

Међутим и поред тога, врло често је неопходно узимање витамина D3 у виду суплемената, нарочито код особа са хроничним и малигним болестима, као и код оних који имају повећану склоност ка респираторним инфекцијама, што се и показало нарочито важним у време пандемије Цовид 19. Наравно, никако не треба заборавити важност витамина D3 у превенцији и лечењу остеопорозе због чега се пре свега витамин D3 најчешће саветовао – објаснила је проф. др Николић Ђуровић. 

Наиме, једна од најважнијих функција витамина D3 у организму је контрола преузимања калцијума из хране. Витамин D потребан нам је да би наше тело преузело довољно калцијума неопходног за здрав коштано-зглобни систем. Међутим, да би тело затим било у стању да правилно искористи овај калцијум, неопходан је витамин K2. У недостатку витамина K2, калцијум се таложи у меким ткивима и доводи до дугорочно опасне калцификације зглобова и органа. Зато је уз витамин D3 увек потребно узимати и витамин K2.

Поред благотворног утицаја витамина K2 на здравље костију, доказан је и његов велики допринос кардиоваскуларном здрављу. Витамин K2 је врло важан у нашем организму, пошто помаже да се калцијум усмерева у кости, тамо где је неопходан, а не у артерије, зглобове и унутрашње органе у којима прави калцификације. 

Због тога је K2D3 VIVA препарат који се препоручује због свог одличног састава и комбинације која садржи 2000 IJ витамина D3 и  90 мцг витамина K2 у софт гел капсулама, што омогућава бољу апсорпцију и расположивости витамина.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas