Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли лети може доћи до недостатка витамина Д? Докторка објашњава да ли је то тачно, као и због чега се ситуација променила

На ову тему разговарамо са реномираном професорком и ендокринологом из Клиничког центра Србије, др Марином Ђуровић Николић

1689003512_DR-NASLOVNA.jpg
Фото: Проф. Др Марина Ђуровић Николић, ендокринолог
Oglas

Многи људи знају да је сунце најјаче лети и да нема потребе за додатним уносом витамина Д, али у последње време све чешће чујемо да чак и лети може доћи до недостатка витамина Д због различитих фактора. Да ли је то тачно и због чега се ситуација променила, разговарамо са реномираном професорком и ендокринологом из Клиничког центра Србије, др Марином Ђуровић Николић.

Прво, сунчева светлост је најбољи извор витамина Д, али само ако је кожа изложена УВБ зрацима. Нажалост, УВБ зраци не могу да продру кроз стакло, одећу или крему за сунчање, што значи да можда нећемо добити довољно витамина Д чак и ако смо изложени сунцу током дужег временског периода. Такође, треба имати на уму да прекомерно излагање сунцу носи ризик од оштећења коже и рака коже, а проналажење равнотеже је изузетно важно.

Друго, загађење такође може утицати на ниво витамина Д. У индустријским градовима и јако загађеним подручјима, честице у ваздуху блокирају УВБ зраке и смањују нашу способност да производимо витамин Д. Поред тога, треба нагласити да старије особе и особе са хроничним болестима проводе више времена у затвореном простору, што смањује излагање сунцу, а тиме и производњу витамина Д.

Фото: Промо

Витамин Д је неопходан за наше здравље. Не само да помаже у преузимању калцијума и фосфора (који су неопходни за здравље костију), већ такође игра важну улогу у имуном систему. Истраживања показују и да је недостатак витамина Д повезан са већим ризиком од болести као што су остеопороза, депресија, одређене врсте рака, аутоимуне болести, па чак и ЦОВИД-19.

На крају, важно је запамтити да иако правилна исхрана и сунчева светлост могу да обезбеде одређене количине витамина Д, оптимални ниво овог витамина није лако постићи само из ових извора. Суплементација може бити корисна и често неопходна стратегија како бисте осигурали да добијате довољно витамина Д за одржавање здравља костију и општег здравља. Због тога је важно наставити са узимањем суплемената витамина Д и током летњих месеци.

Међутим, сама суплементација витамином Д3 може бити корисна, али није довољна. Као што знамо улога витамина Д је да нашем телу омогући да преузме довољно калцијума неопходног за здрав коштано-зглобни систем. Међутим, да би тело затим било у стању да правилно искористи овај исхраном унети калцијум, неопходан је витамин К2. У недостатку витамина К2, калцијум се таложи у меким ткивима и доводи до дугорочно опасне калцификације зглобова и органа. Зато је уз витамин Д3 увек потребно узимати и витамин К2. Препоручујем производ К2Д3® ВИВА због тога што садржи 2000 ИЈ витамина Д3 и 90 мцг витамина К2 у софт гел капсулама које омогућавају бољу апсорпцију и расположивост витамина.

Запамтите, сунчева светлост није једини извор витамина Д. Одржавање оптималног нивоа овог важног витамина током целе године, укључујући лето, кључно је за одржавање доброг здравља. Зато је важно да редовно, током целе године узимате К2Д3® ВИВА и на тај начин сачувате здравље ваших костију.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas