Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Две ствари "убијају" холестерол: Можете смањити ризик од болести срца - тајна је у исхрани

Са Асс. др Маријом Милетић са Клинике за ендокринологију и болести метаболизма, Универзитетског Клиничког центра Србије, разговарамо о значају употребе црвеног пиринча и витамина К2 на здравље крвних судова.

1699892331_Foto-Shutterstock-srce.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

   Хиперхолестеролемија или повишен ниво холестерола у крви, један је од водећих фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова. Холестерол је врста масти која се синтетише у нашем организму, а такође и уноси храном. Поједностављено, постоје две врсте холестерола: „добар” (ХДЛ) и “лош” (ЛДЛ). Лош холестерол може да се накупља на зидовима крвних судова и да омета проток крви, што повећава ризик од срчаног и можданог удара, због чега је важно да ниво лошег холестерола у крви одржавамо ниским. С обзиром на то да су повишене вредности ЛДЛ холестерола присутне код приближно 50% опште популације, велика пажња је посвец́ена проналажењу природних решења, која би поред здраве исхране и физичке активности могла додатно да утичу на регулацију липидног профила. 

  Европска асоцијација кардиолога и Смернице европског друштва за атеросклерозу, од 2011 године, предлажу употребу екстракта црвеног пиринча. 

 Асс. др Марија Милетић, ендокринолог, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма УКЦС

 Црвени пиринач (Red Yeast Rice, RYR) садржи монаколин К, који игра улогу у спречавању стварања вишка холестерола у јетри. Главни механизам деловања екстракта црвеног пиринча је блокирање кључног ензима на путу настанка холестерола. Утицај екстракта црвеног пиринча на снижење нивоа липида је потврђен бројним студијама. Његова употреба се саветује особама са благо повишеним вредностима холестерола са ниским кардиоваскуларним ризиком. 

  Концепт „што је нижи ЛДЛ холестерол, то боље” је заснован на доказима. Међутим, на основу најновијих доказа објављених у протеклих 5 година, сугерише се допуна ове тврдње па се каже „што се дуже нижи ЛДЛ холестерол одржава, то боље.” Веома мале разлике у нивоу ЛДЛ холестерола (од 0,6 до 0,8 ммол/л) одржаване током низа година, резултирају смањењем ризика од кардиоваскуларних болести. Узимање суплемената који садрже екстракт црвеног пиринча, који садржи мале дозе монаколина К (од 3 до 10 мг по таблети) омогућава ефикасно и релативно сигурно снижавање липида код особа ниског кардиоваскуларног ризика са благо повишеним холестеролом. 

 Поред црвеног пиринча, витамин К2 има важну улогу у одржавању здравља крвних судова. Он помаже у спречавању стварања наслага калцијума у зидовима крвних судова. Калцијум је минерал који је добар за наше кости, али не и за наше срце. Ако се калцијум таложи у крвним судовима, они постају тврђи и сужавају се, што отежава проток крви и повећава ризик од настанка срчаних болести и можданог удара. 

Витамин К2 игра кључну улогу у активацији одређеног протеина (матриксни Гла протеин, скраћено МГП), који спречава калцификацију крвних судова. На тај начин он спречава да се калцијум таложи у крвним судовима, а истовремено га усмерава ка костима, где је потребан.

 Фото: Промо

 Улога витамина К2 је потврђена многим студијама. Једна од студија, која је трајала више од 5 година, показала је да је код старије популације недовољност активације МГ протеина повезана са повец́аним ризиком од нежељених исхода кардиоваскуларних болести, независно од традиционалних фактора ризика. Такође, истраживања су показала да је недовољна активација овог протеина у недостатку витамина К2 повезана са повец́аним ризиком од коронарне болести, болести периферних артерија, срчане инсуфицијенције и можданог удара током прац́ења пацијената са дијабетесом. Чувена Ротердамска студија пратила је пацијенте током 10 година и показала да особе који узимају више од 32 μг витамина К2 дневно имају 50% мањи ризик од смрти изазване кардиоваскуларним обољењима. 

  Витамин К2 је безбедан за употребу и нема познатих случајева предозирања или нежељених ефеката. 

  Како би се утицало на смањење повишених вредности холестерола, треба променити и неке своје животне навике. То укључује исхрану са мало засићених масти, као што су Медитеранска дијета и ДАСХ дијета (Дијететски приступи заустављању хипертензије) уз физичку активност умереног, до високог интензитета бар 150 мин недељно, као и престанак пушења. 

  ArteroProtect® Forte је препарат који у себи садржи монаколин К из црвеног пиринча и витамин К2. Својим специфичним саставом и заједничким деловањем активних састојака помаже у регулацији холестерола и доприноси еластичности крвних судова. Уз правилне животне навике, као што су здрава исхрана и редовна физичка активност, он може бити снажан савезник у борби против холестерола.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas