Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРАВИЛНА ИСХРАНА У ТРУДНОЋИ: Гвожђе има кључну улогу у здрављу мајке и развоју бебе

Увођење новог живота у свет је један од најчудеснијих тренутака у животу сваке жене. Међутим, тај период такође захтева пажљиво вођење и бригу о здрављу како мајке, тако и нерођеног детета.

1711534748_Foto-shutterstock-trudnoca.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Један од кључних фактора у томе је правилна исхрана, која укључује и адекватан унос гвожђа. Гвожђе игра кључну улогу у трудноћи, пружајући подршку здрављу мајке и развоју бебе. Колика је важност употребе гвожђа у трудноћи, која је његова функција и које се компликације јављају услед недостатка, разговарамо са Др Драгославом Шекуларцем из КЦ Србије са клинике са гинекологију и акушерство.

Фото: Др Драгослав Шекуларац

Прво, треба разумети важност гвожђа у трудноћи. Гвожђе је минерал који је неопходан за производњу хемоглобина, протеина у црвеним крвним зрнцима који преноси кисеоник из плућа у остатак тела. Током трудноће, потребе за гвожђем се повећавају јер се волумен крви повећава ради подршке растућој беби. Такође, гвожђе је важно за развој бебиног мозга и нервног система. Недостатак гвожђа може довести до анемије у трудноћи, што може резултирати умором, слабостима, повећаним ризиком од превременог порођаја, ниском тежином новорођенчета и другим компликацијама.

Даље, важно је размотрити ефекте недостатка гвожђа у трудноћи. Анемија у трудноћи може имати озбиљне последице по здравље мајке и бебе. Мајке које су анемичне могу имати повећани ризик од компликација током порођаја, као што су превремени порођај, низак ниво хемоглобина и компликације са плацентом. Такође, недостатак гвожђа може ослабити имунитет и повећати ризик од инфекција. Што се тиче бебе, недостатак гвожђа може довести до ниског нивоа кисеоника у крви, што може утицати на раст и развој, посебно мозга и нервног система.

Сада када смо разумели значај гвожђа у трудноћи и потенцијалне последице недостатка, важно је истражити стратегије за одржавање оптималног нивоа гвожђа. Прва и најважнија стратегија је унос хране богате гвожђем. То укључује црвено месо, рибу, махунарке, орашасте плодове, житарице обогаћене гвожђем, лиснато поврће попут спанаћа и кеља, суво воће попут сувих шљива и кајсија, и друго. Поред тога, важно је комбиновати ове намирнице са изворима витамина Ц, попут цитрусног воћа, паприке и парадајза, како би се повећала апсорпција гвожђа.

Међутим, понекад унос хране није довољан да надокнади повећане потребе организма за гвожђем током трудноће, посебно у случајевима када трудница има већ постојећи недостатак гвожђа или када је у питању вишеплодна трудноћа. Не смемо заборавити и ситуације када труднице једноставно не могу да једу одређену врсту хране или имају мучнину и нагон на повраћање током првих месеци трудноће, а неретко и током целе трудноће. 

У таквим случајевима, често се препоручују суплементи гвожђа како би се осигурало адекватно снабдевање овим важним минералом. 

Оно на шта чешто наилазимо у пракси када прописујемо суплементе гвожђа јесу нежељени ефекти које срећемо код већине суплемената гвожђа - мучнина, печење у стомаку и болови, затвор или дијареја, као и слаба или недовољна апсорпција активне супстанце.

Зато је мој избор за труднице баш BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster – због своје јединствене и патентиране формулације овај препарат има изузетно добру апсорпцију. У односу на остале препарате на тржишту проценат искористљивости активних састојака је и до 2 пута већи, те су и резултати много брже уочљиви. Нежељени ефекти система за варење (нпр. затвор) су сведени на минимум јер BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster долази у формулацији с протеинима сурутке која штити гвожђе од оксидације и помаже да се спречи појава ових нежељених ефеката.

Значајна позитивна страна овог препарата је да се може се узимати на празан стомак без нуспојава у дигестивном тракту. Још једна предност Bivits ACTIVA Gvožđe Booster је што долази у паковању од 60 капсула које је довољно за двомесечну примену јер једна капсула дневно покрива потребе организма за суплементном гвожђа. Практичан је и за труднице које су осетљиве на глутен јер је глутен-фрее.

Фото: Промо

Узимајући у обзир све наведено гвожђе игра виталну улогу у производњи хемоглобина, транспорту кисеоника, и развоју бебиног мозга и нервног система. Недостатак гвожђа може имати озбиљне последице по здравље мајке и бебе, укључујући анемију, компликације током порођаја и поремећаје у развоју. Стога је важно да труднице одрже адекватан унос гвожђа кроз исхрану, али и суплементацију.

Поред тога, важно је нагласити и значај редовних контрола нивоа гвожђа током трудноће. Правовремено откривање и третирање недостатка гвожђа може спречити озбиљне компликације и обезбедити оптимално здравље мајке и бебе.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas