Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РЕШИТЕ СЕ ХРОНИЧНОГ УМОРА: Како га препознати и победити?

Синдром хроничног умора је озбиљна, дуготрајна болест која може утицати на многе системе органа људског организма. Хронични умор спречава оболеле да обављају своје уобичајене активности, а неке људе може „заробити“ у кревету. Овај синдром може довести до затегнутих односа са пријатељима и породицом, посебно када остане недијагностикован и/или нелечен.

1698233859_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Осећај кривице, анксиозност и бес су уобичајени емоционални одговори за оне који се боре против хроничног умора. Према извештају Института за медицину, процењује се да 836.000 до 2,5 милиона Американаца пати од ове исцрпљујуће болести која се манифестује недостатком енергије и мотивације, а жене имају два до четири пута веће шансе да добију ту дијагнозу у односу на мушкарце.

Синдром хроничног умора се такође назива мијалгични енцефаломијелитис. Хронична је болест коју карактерише екстремни замор који траје више од шест месеци. Овај умор се не може објаснити проблемима са основним здравственим стањем.

У ствари, један од главних проблема код ове болести, је да ју је немогуће дијагностиковати лабораторијским тестовима. Међутим, неки професионалци верују да је то уско повезано са „замором“ у раду надбубрежне жлезде или упалним процесима у организму.

Симптоми болести се могу погоршати након активности које траже више психофизичке енергије. Интересантно је да се симптоми, који се крећу од веома благих до доста тежих, могу појавити а исто тако и нестати без икакве најаве.

Процес дијагнозе обично почиње искључивањем могућих основних болести и хроничних стања… све док једини избор није синдром хроничног умора. Ако се не лечи, смањује издржљивост тела, памћење и концентрацију.

Хронични умор може почети изненада, са симптомима сличним грипу. Али за разлику од грипа, може трајати доживотно.

Поред дубоког умора, синдром често прате и други озбиљни симптоми, као што су: бол у зглобовима који се креће са једног места на друго, бол у мишићима, слаба концентрација, губитак памћења, увећани лимфни чворови, главобоље, осећај језе, ноћно знојење, дигестивни поремећаји попут синдрома иритабилног црева…

Особе које пате од синдрома хроничног умора такође доживљавају значајне промене расположења, нападе панике, анксиозности и депресије.

Према студији објављеној у Породичној пракси, 36 процената особа са овим синдромом је испољавало депресију а 22 процента је „озбиљно размишљало о самоубиству“. Једноставно, емоционалне и менталне нуспојаве ЦФС-а не могу се превидети, а лечење мора укључивати ум, тело и дух.

Узроци као непознат терен

Још увек знамо врло мало о хроничном умору, а нажалост, узрок је још увек непознат. Постоје прелиминарни налази да хормонска неравнотежа, лош одговор имуног система, вирусне инфекције, хронични низак крвни притисак и недостатак исхране доприносе факторима за развој ове болести.

Поред тога, истраживања показују да синдром хроничног умора може бити повезан са оксидативним стресом, целијакијом и осетљивошћу на храну или алергијама на храну. Третман хроничног умора је велики изазов.

Конвенционални протоколи лечења третирају симптоме, а не основне узроке. Често се особама са синдромом хроничног умора прописују антидепресиви и таблете за спавање.

Другачији приступ укључује алтернативне и комплементарне здравствене праксе, добро избалансирану исхрану богату калијумом и магнезијумом и елиминацију алергена у храни.

Према студији објављеној у Јоурнал оф Алтернативе анд Цомплементарy Медицине, акупунктура, медитација, магнезијум, л-карнитин и САМ-е (С-аденозил метионин), највише обећавају.

Повећајте унос витамина Б

Истраживачи су открили директну везу између смањеног нивоа витамина Б и синдрома хроничног умора. Храна богата витамином Б6 укључује дивљу туњевину и лосос, банане, говедину, слатки кромпир, ћуретину, лешнике, бели лук, спанаћ.

Витамин Б6 помаже у спречавању и ублажавању умора и подржава здрав имуни систем. Као што је наведено, неки истраживачи верују да одређени вируси играју улогу у јачању синдрома умора, па тако повећање нивоа Б6 може бити од помоћи јер подржава борбу против инфекција.

Витамин Б12 може повећати енергију, смањити депресију, спречити неуролошке дегенерације и заштитити од неких врста рака.

Вегани и вегетаријанци су посебно изложени ризику од недостатка Б12, јер се најчешће налази у животињској храни. Храна са витамином Б12 укључује говеђу јетру, сардине, туњевину, свежи сир, јагњетину, млеко, јаја.

За ефикасно лечење синдрома хроничног умора, витамини Б су неопходни. Поред хране богате витамином Б, и суплементи у виду Б комплекса могу бити од помоћи.

Опустите се

Хронични умор свакако је исцрпљујући – и физички и психички. Патња од упорне исцрпљености, смањене функције мозга, хронични болов у мишићима и зглобовима, стрес, па чак и осећај кривице, утичу на тело и психу.

Дугорочна контрола стреса и опуштање морају бити витални део сваког протокола који се користи за превазилажење синдрома хроничног умора. Иако није лако, императив је да оболели од синдрома хроничног умора дају све од себе да ефикасно управљају стресом и довољно се одмарају.

Тај „одмор“ значи више од уобичајене рутине спавања. Посветите један дан у недељи када немате никакве одговорности или обавезе. Заиста посветите цео дан искључиво одмору.

Особе са синдромом хроничног умора морају да вежбају контролисаним интензитетом. Вежбе високог интензитета могу вас оставити исцрпљене неколико дана, па се не уписујте на интензивне и напорне тренинге.

Показало се да терапија умереним вежбањем помаже код умора, менталне јасноће и депресије код пацијената са синдромом хроничног умора.

Препорука стручњака је да обављају аеробне активности два пута месечно, у комбинацији са вежбама код куће у трајању од отприлике пет до 15 минута, пет дана у недељи.

Учините спаваћу собу уточиштем за опуштање и бекство од стреса. Ваша спаваћа соба треба да буде свежа и проветрена увече, пред спавање, како би вам олакшала да утонете у сан, што је од велике важности, имајући у виду да особе оболеле од синдрома хроничног умора имају проблеме са спавањем, а некада и са непријатним живописним сновима.

Етерична уља су добра помоћ онда када не можете да заспие. Пробајте са неколико капи у дифузору или на слепоочницама. Етерична уља која помажу у опуштању су уље лаванде, еукалиптуса, валеријане, камилице, јасмина.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas