Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Избаците ВИШАК ВОДЕ из организма! Седам корисних савета који могу помоћи

Људско тело садржи око 60% воде, која игра кључну улогу у свим аспектима живота. Ипак, многи људи брину о тежини воде. Ово се посебно односи на професионалне спортисте и бодибилдере који желе да испуне неку тежинску категорију или побољшају свој изглед.

1647259742_sweat-gc1dee1eff_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Прекомерно задржавање воде, познато и као едем, је друго питање. Иако је обично безопасан, може бити нуспојава озбиљних здравствених стања, као што су болести срца, јетре или бубрега. Жене такође могу искусити задржавање воде током лутеалне фазе свог менструалног циклуса и током трудноће.

Прочитајте још: Зашто су опасне повишене масноће у крви? Корак од инфаркта и можданог удара

1. Вежбајте

Кроз зној избацујене токсине и вишак течности. Такође се ослобађају и електролити попут натријума, који могу бити узрок подбулости. Можете вежбању додати и сауну, која ће вам још брже помоћи да се ослободите вишка течности и токсина. 

2. Једите храну богату Калијумом и Магенизијумом

Потрудите се да узимате што више намирница које садрже калијум, јер оне спречавају задржавање воде у организму. У то спадају намирнице као што су: кокосова вода, броколи, першун, батат, бундева, наранџа, шљива, лиснато поврће, банане, итд. Магнезијум се такође налази у некој од ових намирница, а има исто дејство као и Калијум, те авокадо, бадеми и пасуљ могу бити додати на списак ваших намирница за конзумацију. 

3. Пијте воду 

Што више воде пијете, више ћете токсина да избаците из тела. Вода разблажује ниво натријума у телу. Ваше тело увек покушава да постигне здраву равнотежу, тако да ако сте стално дехидрирани, ваше тело има тенденцију да задржи више воде у покушају да спречи да ниво воде постане пренизак. Једноставно пијте када сте жедни и престаните када се осећате добро хидрирани. Такође би требало да пијете нешто више у врућим окружењима или када вежбате.

4. Ограничите унос угљених хидрата 

Угљени хидрати знатно задржавају воду у организму. Процењено је да за сваки грам угљеног хидрата који се претвори у организму као гликоген, тело задржава 3 грама воде. Када унесете мање угљених хидрата или нижи број калорија, потрошићете гликоген, а самим тим и воду. Угљени хидрати доводе до пораста хормона инсулина, што може повећати задржавање натријума и реапсорпцију воде у бубрезима. Дијете са мало угљених хидрата доводе до пада нивоа инсулина, што онда доводи до губитка натријума и воде из бубрега.

5. Пијте чај или кафу

Кофеин и пића која садрже кофеин, као што су кафа и чај, имају диуретичке ефекте и могу помоћи у смањењу тежине воде.Показало се да повећава краткорочно излучивање урина и благо смањује тежину воде. Када се кофеин комбинује са водом, волумен урина код људи се знатно повећава. Уз то, иако кофеин има благи диуретички ефекат, не доводи до дехидрације код уобичајених потрошача.

6. Умањите унос соли 

Натријум, који свакодневно добијате из соли, један је од најчешћих електролита у људском телу. Он игра главну улогу у нивоима хидратације. Ако је ниво натријума пренизак или превисок, то ће довести до неравнотеже у телу, а самим тим и до задржавања течности. Висок унос соли, обично због исхране са пуно прерађене хране, може повећати задржавање воде. Покушајте да што мање солите храну. 

7.  Смањите стрес 

Дуготрајни стрес може повећати хормон кортизол, који директно утиче на задржавање течности и тежину воде.Ово се може догодити зато што стрес и кортизол повећавају хормон који контролише равнотежу воде у телу, познат као антидиуретски хормон или АДХ. АДХ функционише тако што шаље сигнале вашим бубрезима, говорећи им колико воде да упумпа назад у ваше тело. Ако контролишете ниво стреса, одржаћете нормалан ниво АДХ и кортизола, што је важно за равнотежу течности и дугорочни ризик за здравље и болести. 

 

Фото: Пиxабаy

Ако ваш проблем са задржавањем воде и даље постоји, делује озбиљно или се нагло повећава, увек је најбоље потражити медицинску помоћ. У неким случајевима, вишак воде може бити узрокован озбиљним здравственим стањем. На крају дана, најбољи начин за борбу против вишка воде је идентификовање и лечење узрока.То може бити прекомерни унос соли, недостатак електролита, неактивност, вишак стреса или редовна конзумација прерађене хране.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas