· · Коментари: 0
здравље

Зашто су опасне повишене масноће у крви? Корак од инфаркта и можданог удара

Доцента др Зорана Глувића, ендокринолога из КБЦ Земун смо питали да ли су статини безбедни и постоје ли природни препарати за снижење вредности холестерола.

1648202652_jpg-01.jpg
Фото: промо

Поремећај нивоа масноћа у крви (дислипидемија) је уз шећерну болест, најчешће метаболичко обољење. Врло често се јављају удружено, те уз повишен крвни притисак, гојазност и масну јетру, чине Метаболички синдром. Ова обољења су повезана са убрзаним старењем крвних судова – атеросклерозом, која за последицу има појаву болести срца и крвних судова. Тако је учесталост појављивања можданог удара, инфаркта, попуштања бубрега и срца, али и гангрене ногу драматично већа код ових особа, у односу на метаболички здраве особе. Ово представља својеврстан аларм да оболели што раније започну лечење против било које компоненте метаболичког синдрома, а посебно повишених масноћа.

Дислипидемије могу бити примарне (урођене) и секундарне (стечене, у склопу неких болести). Урођене дислипидемије, међу којима је најчешћа урођена хиперхолестеролемија, се испољавају врло рано и захтевају озбиљно лечење од детињства. Стечене су, далеко чешће и прате бројне болести као што су нпр. смањена функција штитасте жлезде, болести бубрега, полицистични јајници.

Доц. др Зоран Глувић, ендокринолог

У првом контакту са оболелим је, због тога, од великог значаја утврдити врсту дислипидемије, јер то одређује даљи ток лечења. И једне и друге дислипидемије се лече истовремено и применом посебног режима исхране и применом природних производа, али када је то неопходно и применом лекова који утичу на различите врсте дисплипидемија. Код стечених дислипидемија се лечи и основна болест. Међутим, увек је вредно нагласити - нико од оболелих неће имати одмах драматичне последице од самог, повишеног холестерола, али ће итекако имати последице од компликација нелеченог или недовољно добро леченог повишеног холестерола. Као последице се могу јавити поменути мождани удар, инфаркт или гангрене ногу, које умногоме одређују квалитет живота оболелог.

Иако су пацијенти врло осетљиви када им се прописује статин, напомињући да “неће да се трују, добију дијабетес и имају касније деменцију“, једноставно објашњење значаја њихове примене и што је још значајније, користи њихове примене, значајно утичу на болеснике да се определе за њихову употребу. Понављам, снижавање нивоа холестерола је њихов секунадрни циљ, док је примарни циљ стабилизација крвних судова и превенција старења крвних судова.

Примена посебног режима исхране и физичке активности остаје увек препорука без обзира да ли лек остаје исти, или се мења или комбинује. Улога нутриционисте може бити велика у том правцу. Постојање Саветовалишта за здраву исхрану може допринети промени свести о начину исхране и квалитету узете хране која значајно одређује нивое масноћа у крви, али и кориговању животних навика. Физичка активност има значајну улогу у потрошњи унетих хранљивих материја и равнотежи енергије, али и поспешивању ефеката евентуално примењених лекова за лечење дислипидемија.

Фото: промо

Лекови за лечење дислипидемија имају велики значај, понављам, не само у смањењу нивоа масноћа у крви, него и спречавању озбиљних компликација на крвним судовима и убрзане атеросклерозе. Највише се поред статина, који се користе за лечење високог холестерола, користе и фибрати, који првенствено смањују повишене триглицериде. Као и сваки лек, и они имају потенцијалне нежељене ефекте и захтевају опрез приликом увођења код оних који имају неку постојећу болест или стање, када се може очекивати олакшано испољавање нежељених ефеката.

У случају статина, оштећење мишића и јетре припада категорији најчешћих нежељених ефеката њихове примене. Најчешће се њихова појава региструје неколико недеља од примене статина или повећања дозе леке или замене статина статином. Важно је рашчланити да ли је појава болова у мишићима и миопатије заиста последица примене статина или неког другог лека или постојеће болести. У новије време на располагању је дијагностичка схема у 4 корака. Ако се утврди да пацијент лоше подности статине, лек се обуставља, али је важно напоменути да се због значаја примене статина, код болесника спроводи нека друга стратегија, замена статина другим статином, смањење дозе статина или примена статина на други дан, примена других лекова за контролу нивоа масноћа (неки други лекови или природни статини).

Природни производи, попут капсула ArteroProtect® forte, су биљног порекла, који доприносе одржавању нормланог нивоа холестерола. Они могу бити и допуна савременој терапији лековима. Треба истаћи њихове предности - природни састојци и безбедност примене, што је код посебно осетљивих пацијената од великог значаја (болести јетре, старе особе, особе са бројним придруженим болестима и политерапијом).

Третман дислипидемија треба одмах започети, по њиховом постављању дијагнозе. Лечењем се спречавају озбиљне, потенцијално смртоносне компликације атеросклерозе, које свакодневно односе животе нашим суграђанима.

ARTEROprotect forte, који у себи садржи моноколин К из црвеног пиринча комбинован са витаминима К2, Ц и Б1, показао је повољне ефекте у контроли повишених масноћа врло брзо након увођења (за осам недеља примене). Само једна капсула дневно обезбеђује добру применљивост препарата. Резултати његове примене и безбедност су га позиционирали код оних пацијената који нису мотивисани за лечење статинима, као и код оних особа код којих постоје изражена нежељена дејства статина.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.