· · Коментари: 0

ЗДРАВЉЕ ОЧИЈУ: Придржавајте се ове четири навике како не бисте имали проблема са видом

Поведите рачуна на време

1649919513_soroush-karimi-ZcczBXrkXgA-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Када су очи и вид у питању, већина их запоставља док се не појави одређен проблем. Али, јако је важно да превентивно водимо рачуна о здрављу свих органа, а поготово очију, будући да преко тог чула добијамо највише информација из окружења.

Када је исхрана у питању, изузетно је значајно уношење намирница које садрже каротеноиде, омега-3 масне киселине, витамине А, Ц и Е (шаргарепа, кељ, лосос, батат, поморанџе, грејпрфрут, лимун..). Поред тога, морате да поведете рачуна и о навикама које могу да оштете здравље и виталност ваших очију.

1. Контролишите шећер

Један од водећих узрока слепила код одраслих јесте дијабетес. Зато морате контролисати шећер редовно, будући да шећерна болест може довести до бројних обољења ока као што су дијабетичка ретинопатија или макуларни едем, катаракта и глауком.

Прочитајте још: Најбоље навике за мршављење којих се придржавају становници различитих земаља

Уколико имате ову дијагнозу придржавајте се прописаног начина исхране, будите физички активни и редовно идите на лекарске прегледе.

2. Трљање ока

Услед јаког трљања ока, рожњача се може деформисати, односно променити свој облик. Познати офталмолог је упозорио:

 Ово стање ц́е изазвати замагљен вид и промене у виду, а понекад се, у циљу лечења стања, размишља о трансплантацији рожњаче. Уместо да прстима додирујете очи, стање је боље лечити вештачким сузама или антиалергијским капима

Дакле, следећи пут добро размислите пре него што кренете јако да трљате очи.

3. Штитите очи

Наочаре за сунце, осим што естетски изгледају лепо, играју битну улогу у очувању нормалног функционисања нашег ока. На отвореном простору, у ваздуху, може се наћи мноштво штетних честица које могу изиритирати око и довести до других проблема.

Познати професор Бенџамин Берт, објаснио је колико је важно ношење наочара за сунце:

– О наочарима за сунце, треба размишљати као о кремама са заштитним фактором за очи. УВ зраци могу да изазову оштец́ење многих слојева ока, укључујуц́и опекотине на површини ока, па чак и да униште структуру у дубини ока.

Прочитајте још: Кратак ТЕСТ за проверу здравља СРЦА! Све што вам треба је хладна вода!

УВ зраци изузетно су опасни јер могу да изазову различите здравствене проблеме, попут  катаракте.

4. Цигаре

Било да сте активни или пасивни пушач, ако сте често окружени димом, то може оставити последице и по ваше очи.

Многи офталмолози и очни хирурзи сматрају да дим може да убрза и поспеши настанак катаракте. Осим тога, дувански дим може довести и до других проблема који нису директно повезани са очима, али чије штетне последице могу утицати на целокупну структуру ока. Конзумација цигара или сталан и чест боравак у задимљеним просторијама повећавају  ризик од развоја кардиоваскуларних болести које могу, услед промена на оптичком нерву и мрежњачи, да утичу и на вид.

Бонус видео:

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.