Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АЛЕРГИЈЕ

Све је процветало, ако кашљете вероватно није корона него алергија!

Ако сте претходних неколико дана почели интензивно и учестало да кијате, ако вам се низ грло слива секрет, нос вам је запушен, а уз то сте и благо малаксали, узрок ваших тегоба је полен дрвећа, међу којим највећи алергени потенцијал има бреза.

1618814753_Depositphotos_96582424_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Осим брезе, у ваздуху се налазе и поленова зрна јавора, граба, тисе, чемпреса, јасена, тополе, храста, бреста и врбе. Уколико су вам симптоми веома изражени, врло је вероватно да имате укрштену алергијску реакцију, па вас, на пример, осим брезе провоцирају и јасен или топола.

Прочитајте још: Да ли волите добро ПОСОЉЕНУ храну? Светска здравствена организација каже да је ово ДОЗВОЉЕНА количина!

Маске штите, али...
Чињенице је да нас маске донекле штите, али када је концентрација алергена тако велика мора да дође до рекације. Зато би сви који су погођени овим здравственим проблемом требало да луфтирају просторије у којима бораве тек увече и да се стрпе до почетка маја када полен дрвећа почиње да јењава, а нарочито полен брезе.

У Агенцији за заштиту животне средине наводе да је протеклог викенда у кубном метру ваздуха регистровано чак 247 поленских зрна брезе, а граница која се сматра оптималном је 60!

Полен је премашио вредности 4 пута!

- Савет алергичнима на полене дрвећа је да избегавају да бораве напољу, наручито када је сунчано, а дува благ ветар, јер тада је поленових зрна у ваздуху највише - каже Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине.

Прочитајте још: Да ли сте пробали КЕФИР? Ево зашто га називају НАЈБОЉИМ ПРОБИОТИКОМ

Доктор Жикица Јовичић, алерголог и имунолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да су "прва линија одбране" од алергија антихистаминици:

Луфтирајте увече, пијте терапију.

- Идеално би било да лекар пропише одговарајућу терапију, али с обзиром на то да актуелна пандемија прилично отежава одлазак код специјалисте, саветујем алергичнима да пију антихистаминике, до два дневно највише.

Фото: Пиксабеј

Како доктор Јовчић каже, антихисатминик делује већ сат времена након што се попије, али за пун ефекат који се постиже овом групом лекова неопходно је пет до шест дана.

Антихистаминик делује после сат времена.

- Када антихистаминици нису довољни да би се ублажили симптоми, неопходан је одлазак лекару, јер би у терапију требало да се укључе кортикостероиди или леукотријенски антагонисти, зависно од тегоба - напомиње наш саговорник.

Прочитајте још: Шта све треба да знамо о ВИТАМИНУ Д3? Ево зашто нам је толико потребан

Посебну групу болесника представљају асматичари којима поленске алергије могу да узрокују гушење.

- Они који ових дана имају гушење и сув, надражајан кашаљ, док не стигну до лекара, могу да користе брзоделујуће бронходилататоре и њима највише да се инхалирају до два пута дневно, све преко те дозе се без савета лекара не препоручује.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas