Oglas
· · Komentari: 0
ALERGIJE

Sve je procvetalo, ako kašljete verovatno nije korona nego alergija!

Ako ste prethodnih nekoliko dana počeli intenzivno i učestalo da kijate, ako vam se niz grlo sliva sekret, nos vam je zapušen, a uz to ste i blago malaksali, uzrok vaših tegoba je polen drveća, među kojim najveći alergeni potencijal ima breza.

1618814753_Depositphotos_96582424_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Osim breze, u vazduhu se nalaze i polenova zrna javora, graba, tise, čempresa, jasena, topole, hrasta, bresta i vrbe. Ukoliko su vam simptomi veoma izraženi, vrlo je verovatno da imate ukrštenu alergijsku reakciju, pa vas, na primer, osim breze provociraju i jasen ili topola.

Pročitajte još: Da li volite dobro POSOLJENU hranu? Svetska zdravstvena organizacija kaže da je ovo DOZVOLJENA količina!

Maske štite, ali...
Činjenice je da nas maske donekle štite, ali kada je koncentracija alergena tako velika mora da dođe do rekacije. Zato bi svi koji su pogođeni ovim zdravstvenim problemom trebalo da luftiraju prostorije u kojima borave tek uveče i da se strpe do početka maja kada polen drveća počinje da jenjava, a naročito polen breze.

U Agenciji za zaštitu životne sredine navode da je proteklog vikenda u kubnom metru vazduha registrovano čak 247 polenskih zrna breze, a granica koja se smatra optimalnom je 60!

Polen je premašio vrednosti 4 puta!

- Savet alergičnima na polene drveća je da izbegavaju da borave napolju, naručito kada je sunčano, a duva blag vetar, jer tada je polenovih zrna u vazduhu najviše - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Pročitajte još: Da li ste probali KEFIR? Evo zašto ga nazivaju NAJBOLJIM PROBIOTIKOM

Doktor Žikica Jovičić, alergolog i imunolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da su "prva linija odbrane" od alergija antihistaminici:

Luftirajte uveče, pijte terapiju.

- Idealno bi bilo da lekar propiše odgovarajuću terapiju, ali s obzirom na to da aktuelna pandemija prilično otežava odlazak kod specijaliste, savetujem alergičnima da piju antihistaminike, do dva dnevno najviše.

Foto: Piksabej

Kako doktor Jovčić kaže, antihisatminik deluje već sat vremena nakon što se popije, ali za pun efekat koji se postiže ovom grupom lekova neophodno je pet do šest dana.

Antihistaminik deluje posle sat vremena.

- Kada antihistaminici nisu dovoljni da bi se ublažili simptomi, neophodan je odlazak lekaru, jer bi u terapiju trebalo da se uključe kortikosteroidi ili leukotrijenski antagonisti, zavisno od tegoba - napominje naš sagovornik.

Pročitajte još: Šta sve treba da znamo o VITAMINU D3? Evo zašto nam je toliko potreban

Posebnu grupu bolesnika predstavljaju asmatičari kojima polenske alergije mogu da uzrokuju gušenje.

- Oni koji ovih dana imaju gušenje i suv, nadražajan kašalj, dok ne stignu do lekara, mogu da koriste brzodelujuće bronhodilatatore i njima najviše da se inhaliraju do dva puta dnevno, sve preko te doze se bez saveta lekara ne preporučuje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas