Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Доктор саветује: Ево како да се решите респираторних инфекција на најлакши могући начин

Са проф. др Иваном Баљошевићем, дечијим оториноларингологом разговарали смо о примени биљних препарата код инфекција дисајних путева

1676631501_shutterstock_1818242267.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Респираторне инфекције су најчешће у дечијем узрасту. Најчешће се ради о вирусним инфекцијама – у скоро 90% случајева. То су инфекције горњих дисајних путева, као што су: обична прехлада, упала синуса, ува и акутна упала грла или крајника. Најчешће обољевају деца предшколског узраста, од 6 до 8 пута годишње. Тако да у периоду од октобра до априла могу бити болесни сваког месеца. Бактеријске инфекције се настављају на акутне вирусне инфекције код деце ослабљеног имунитета (Берман 1995а), при чему сливање инфицираног секрета из горњих дисајних путева може довести до развоја инфекција у доњим дисајним путевима (бронхитис, пнеумониа).

Шта је то фитотерапија?

Фитотерапија представља употребу биљака за лечење или превенцију различитих стања и болести. Употреба биљних препарата у терапији има све већу подршку како код пацијената, тако и међу лекарима. Бројна клиничка испитивања су потврдила позитивне ефекте биљних екстраката у хуманој медицини. Примера ради, употреба биљних препарата може утицати на јачање имунитета, против запаљења и антимикробно.

Да ли лековите биљке могу имати нежељена дејства?

Лековите биљке су крајње безбедне за примену, што потврђују досадашња клиничка и научна искуства. Да би се задржао тренд безбедне примене биљних производа, значајно је да и приликом саветовања пацијената о примени неког биљног лека, лекар има увид у историју болести и актуелну терапију. Минимални нежељени ефекти који су спорадично описани код биљних препарата, најчешће су резултат различитог квалитета производа.

Фото: Протон сyстем

Бршљан и његов значај у терапији!

Да се подсетимо, употреба бршљана датира још из времена античке Грчке, када је Хипократ, кога су звали и „Отац медицине“, истицао лековита својства бршљана за разне болести. Екстракт осушеног листа бршљана се користи код продуктивног кашља и хроничног бронхитиса у Европи више од 20 година. Толеранција и безбедност различитих препарата који садрже екстракт листова бршљана тестирана је и потврђена у бројним студијама широм света. Листови бршљана богати су броњим активним компонентама, те тако садрже сапонине, фитостероле, етерично уље, флавоноиде и друга једињења. Захваљујући поменутим компонентама фармацеутски производи на бази екстракта листа бршљана се користе код упале дисајних путева, укључујући акутни бронхитис вирусног порекла, продуктивни кашаљ, итд. ¹ ² ³

Проф. др Иван Баљошевић

Које су ваше препоруке у вези са употребом бршљана код респираторних инфекција?

Дугогодишње искуство у третману респираторних инфекција код деце потврђује ефикасност примене препарата на бази бршљана. Када се јави суви или продуктивни кашаљ препоручујем примену бршљана у комбинацији са медом. Мед се медицински описује као „демулцент“– супстанца која ствара умирујући филм, односно облаже слузницу органа за дисање, ублажава бол и смањује упалу. Захваљујући оваквој комбинацији Хербико® натурал бршљан са медом је мој избор за сваку врсту кашља. Може се корисити и код деце и код одраслих. Посебно је значајно нагласити да је Хербико® произведен у складу са највишим стандардима контроле квалитета и безбедности.


1. Хедерае хелицис фолиум, ЕСЦОП Монограпхс, 241-7, Тхиеме, Еxетер УК, 2003

2. Олсзанецка-Глинианоwицз М, Дониец З, Сцхöнкнецхт К, Алмгрен-Рацхтан А. Тхе хербал медицине цонтаининг оф ивy леаф дрy еxтрацт ин тхе треатмент оф продуцтиве цоугх ин цхилдрен. Wиад Лек. 2020;73(4):668-673. ПМИД: 32731694.

3. Еуропеан Унион хербал монограпх он Хедера хелиx Л., фолиум ЕМА/ХМПЦ/586888/2014


 


 


 


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas