Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Зашто неке људе друштвене мреже растужују? Психолози дошли до одговора

Друштвене мреже данас су у животима већина нас. Поред забаве, многи су ту направили и послове, тако да су се уткале у наше животе, а без њих је сада већ постало тешко замислити дан.

1637828335_shutterstock_358799051.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У последње време много се говори и о томе какав је њихов утицај на психичко здравље човека. Иако на први поглед дељење често филтрираних фоотграфија изгледа лепо и забавно то би могло да наноси и штету.

Пошто је употреба друштвених медија постала популарна тек у последњих неколико деценија, дугорочни ефекти на ментално здравље, међуљудске односе и опште понашање нису дефинитивно познати. Према неким студијама лоше расположење је једна од ненамерних последица коришћења друштвених мрежа. Ово не значи да мреже не треба да користите, оне су сада део модерног доба, али би требало да схватимо зашто некада након гледања свих тих савршених фотографија будемо мало и тужни и трудимо се да то отклонимо и уживамо у њиховим чарима.

Студије показују два уобичајена проблема

У студији објављеној у Јоурнал оф Социал анд Цлиницал Псицхологи, Џордин Јанг, студент психологије на Универзитету у Пенсилванији, приметила је корелацију између депресије и друштвених медија у својим налазима.

Прочитајте још: Започните јутро ПЕВУШЕЊЕМ: 4 изненађујуће здравствене предности

- Оно што смо свеукупно открили јесте да ако користите мање друштвених медија, заправо сте мање депресивни и мање усамљени, што значи да је смањена употреба друштвених медија оно што узрокује ту квалитативни помак у вашем благостању - каже она о студији.

Током прикупљања истраживања, велика група студената на универзитету била је подељена између оних који су наставили са својим уобичајеним навикама на друштвеним медијима и оних којима је дат веома ограничен приступ платформама по избору. На крају, они са ограниченим приступом друштвеним медијима искусили су мање симптома депресије који су сами пријавили-

Поређење није здраво

Психолози покушавају да схвате зашто друштвени медији растужују људе и дошли су до одређених идеја.

Овај проблем код неких људи изаза то што се пореде са другима. Онда се поставља питање: "Како се мој живот уклапа у све ово?" Ефекти овога могу се повећати у зависности од тога колико често посећујете мреже јер доводи до осећаја преоптерећености. Можда ћете то моћи у потпуности да избегнете тако што ћете да пратите само налоге који вам доносе радост, а не изазивају поређење, пише Тхе Лист.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas