Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАКОВИ ДА ИМАТЕ НЕДОСТАТАК ПРОТЕИНА: Промене се развијају постепено, а неке могу бити забрињавајуће

Протеини учествују у изградњи мишића, коже, ензима и хормона и играју есенцијалну улогу у свим телесним ткивима. Недостатак протеина доводи до различитих здравствених проблема, док низак унос протеина такође може изазвати суптилне промене у вашем телу током времена.

1707338618_1988025_shutterstock-625917548web_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Недостатак протеина значи да ваш унос није у стању да задовољи потребе вашег тела. Процењује се да милијарду људи широм света има проблем због неадекватног уноса протеина. Премало протеина може изазвати промене у саставу тела које се развијају током дужег временског периода, као што је губитак мишиц́а.

Најтежи облик недостатка протеина познат је као квашиоркор. Најчешц́е се јавља код деце у земљама у развоју где су глад и неуравнотежена исхрана уобичајени. Неки од симптома могу почети да се јављају чак и када је недостатак протеина маргиналан.

Отицање делова тела

Један од најчешц́их знакова да не уносите довољно протеина је отицање појединих делова тела, посебно стомака, дланова, ногу и стопала. Оток може објаснити недостатак албумина и других протеина који циркулишу у крви и спречавају акумулацију течности у ткиву, објашњава Хеалтхлине. Албумин је најзаступљенији протеин у течном делу крви или плазме. Међутим, до отока може доц́и и због других здравствених тегоба, па је свакако неопходна консултација са лекаром ако је то једини симптом који приметите.

Промене расположења

Мозак преноси информације користец́и једињења која се зову неуротрансмитери. Многа од ових једињења се састоје од аминокиселина које потичу из протеина које једемо. Недостатак протеина у исхрани такође може значити мање ових једињења која преносе сигнале који резултирају променама расположења. Међу такве молекуле убрајамо допамин и серотонин, чији недостатак изазива летаргију, депресију, па чак и агресију. Најбоље је јести здраву дозу протеина за доручак како бисте осигурали да започнете дан са довољно неуротрансмитера и избегли анксиозност повезану са недостатком протеина, према Кливлендској клиници.

Проблеми са косом, кожом и ноктима

Коса, нокти и кожа су направљени од протеина као што су еластин, колаген и кератин. Ово су три најзаступљенија протеина у телу, а сви се производе од аминокиселина које уносимо путем протеина. Када тело нема довољно аминокиселина да производи ове протеине, коса, кожа и нокти постају суви, а кожа се љушти и љушти. Резултат може бити не само танка коса и слаби нокти, вец́ и болне суве тачке на кожи. Ако нисте сигурни шта узрокује ове проблеме, покушајте да додате више протеина у своју исхрану.

Умор и слабост

Портал WебМД наводи да само једна недеља неуношења довољно протеина може утицати на мишиц́е одговорне за држање и кретање, посебно ако сте старији од 55 година. Ако се низак унос протеина настави, мишиц́и могу патити и почети да се разграђују тако да тело има довољно енергије и ресурса да производи друге молекуле. Као резултат, снага се смањује, а метаболизам се успорава. Може доц́и и до анемије, а тада ц́елије не добијају довољно кисеоника и то вас чини још уморнијим.

Глад

Чак и ако сте унели довољно угљених хидрата и масти, могли бисте брзо да осетите глад. Разлог томе је што нас протеини најдуже држе ситима, а то су потврдиле и бројне студије. Покушајте да додате више протеина у доручак и ручак како бисте јели мање током дана, а ако то не можете да урадите са храном, користите протеинска пиц́а. Само пазите да одаберете оне које немају пуно додатог шец́ера јер могу бити праве калоријске бомбе.

Ране које споро зарастају

Људи који не уносе довољно протеина често примец́ују да им ране и мање повреде споро зарастају. Исто важи и за угануц́е и друге сличне повреде. Као и проблеми са кожом, то може бити недостатак колагена који се не производи довољно брзо јер тело нема довољно доступних аминокиселина. Протеини су такође потребни за заустављање крварења и изазивање згрушавања крви.

Често или дуго сте болесни

Аминокиселине из протеина помажу имунолошком систему да производи антитела која активирају бела крвна зрнца како би нас заштитила од вируса, бактерија и токсина. Такође, протеини су неопходни како бисмо правилно метаболизовали храну коју једемо и искористили што више хранљивих материја из ње. Поред довољног уноса протеина како би се осигурала максимална ефикасност имуног система, постоје докази да хране добре бактерије цревног микробиома, које такође помажу у заштити тела.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas