Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зубари би желели да ову храну једемо другачије: Ево како утиче на здравље наших зуба

Неке навике бисмо могли да променимо

1687513693_profimedia-0468475878.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Није тајна да оно што једете и пијете може да утиче на стање наших зуба. Размислите о шец́ерима који нарушавају глеђ и напицима од кафе који могу да проузрокују мрље. Али фокусирајуц́и сву нашу пажњу на оно што једемо, заборављамо да начин на који једемо и пијемо игра исто тако кључну улогу.

- Постоје популарне методе конзумирања одређене хране које могу да изврше претерани притисак на ваше зубе, упркос томе колико су здрави - рекла је др Цхерилине Пеззулло.

Агруми

Агруми, попут лимуна, поморанџе и грејпфрута, су кисели и могу нарушити зубну глеђ. Да бисте смањили ефекте, жвачите храну и прогутајте је убрз након тога тако да воц́е нема времена да остаје међу вашим зубима. Докторка  Пззуло је такође препоручио испирање уста водом како би се неутралисала киселост.

Јабуке

Ако гризете јакобуку то може изазвати стрес на зубима и потенцијално довести до оштец́ења глеђи или осетљивости зуба.

- Резањем јабуке на кришке можете гурнути воц́е директно на задње зубе, који су ту да дробе храну - рекла је др Лорен Бекер, стоматолог из Њујорка, преноси Хуфф Пост.

Кисели краставци

Слично као и агруми, кисели краставци су кисели и могу допринети ерозији глеђи. Неколико киселих краставчиц́а овде и тамо вероватно нец́е изазвати оштец́ења зуба, рекла је др Елизабет Кранфорд Робинсон, зубар у Цранфорд Дентал-у у Рок Хилу у Јужној Каролини. Али ако сте љубитељ киселих краставаца, размислите о томе да уживате у њима као део оброка, а не самостално да бисте свели на минимум изложеност киселини.

Кокице

Љуске кокица могу да вам се заглаве у десни и изазову упалу, па се потрудите да чишц́ење концем буде ритуал након узимања кокица. Док једете, такође пазите да не згрскате ниједно језгро. Нису намењене за жвакање и могу изазвати ломљење зуба.

Смутији

Смутији обично садрже велике количине природних шец́ера и киселина из воц́а - плус, њихова гушц́а текстура може проузроковати да се сваки гутљај дуже задржи на површини зуба, подстичуц́и каријес.Да бисте смањили контакт са зубима, пијте смутије са сламчицом и исперите уста водом када завршите, пише Хуфф Пост.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

 


 

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas