Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стоматолози откривају: Пет намирница које могу више од осталих да наштете зубима - Смањите њихов унос

Познати стоматолог открио које намирнице нису идеална опција ако желите беле и здраве зубе

1689507303_shutterstock_782687731.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas


Насловна » Лифестyле »

Стоматолог открио од којих ПЕТ намирница зуби највише страдају, једну од њих Срби обожавају
Ако желите лепе и јаке зубе, клоните се ове хране

Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију

Извор: крстарица / Здравље

/ 08:15 • 16.07.2023.

Подели:

0

Фото: Пиxабаy

Према стоматологу др. Сему Јетву из Лондона, нека врста хране заправо може пожутети ваше зубе, оштетити глеђ па чак и узроковати њихово пуцање. Ово је пет главних намирница којих треба да се клоните ако желите јаке, беле и здраве зубе.

Чварци

Свињски чварци у којима многи уживају уз вечеру могу бити озбиљан проблем када су у питању зуби.

Маслине

Још једна намирница која може узроковати штету су маслине, рекао је. Иако су укусане, коштице које се скривају у њима могу бити опасне.

Куркума

Куркума је постала хит када је у питању наше здравље захваљујући својим противупалним својствима, али за добробит наших зуба, најбоље је смањити потрошњу на минимум ако желите да остану бисерно бели.

„Овај наранџасти зачин, који је чест у карију и топлим напицима с млеком, може зубе обојити у исту боју“, упозорио је стоматолог Јетва. А још је горе за свакога ко је био на третману избељивања или ако имате навлаке.

Рекао је: „Након третмана избељивања ваши зуби могу бити подложнији мрљама и, иако порцуланске навлаке не би требало да буду обојене куркумом, ваши природни зуби могу бити па будући да су ваше крунице усклађене с вашим природним зубима, ваше ће се крунице истицати. “

Карамеле

Нешто очигледнија храна коју треба избегавати како би ваши зуби изгледали боље, су карамеле – или било који други прилично лепљиви слаткиш. Толико су „ужасне“ да је др. Јетва рекао да никад не би појео ниједну.

То је делимично због њиховог високог садржаја шећера, који је један од главних узрока каријеса, али и њихове текстуре.

„Уз чињеницу да жвакање карамеле значи да се лепе за зубе дуже од већине намирница, што значи да је вероватније да ће узроковати каријес, али њихова лепљива текстура такође може представљати велике проблеме за људе који имају пломбе, крунице или протезе јер би могли избацити или чак извући било шта од тога,“ рекао је.

Тврде бомбоне

Стоматолог Јетва је на крају додао да би под сваку цену скренуо пажњу на тврде бомбоне. Рекао је да могу узроковати пукотине и каријес и да су „чисти шећер“.

У устима се стварају бактерије и киселина када једете тврде бомбоне и почињу да отапају површину зуба, што је прва фаза пропадања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas