Oglas
· · Komentari: 0

Zubari bi želeli da ovu hranu jedemo drugačije: Evo kako utiče na zdravlje naših zuba

Neke navike bismo mogli da promenimo

1687513693_profimedia-0468475878.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Nije tajna da ono što jedete i pijete može da utiče na stanje naših zuba. Razmislite o šećerima koji narušavaju gleđ i napicima od kafe koji mogu da prouzrokuju mrlje. Ali fokusirajući svu našu pažnju na ono što jedemo, zaboravljamo da način na koji jedemo i pijemo igra isto tako ključnu ulogu.

- Postoje popularne metode konzumiranja određene hrane koje mogu da izvrše preterani pritisak na vaše zube, uprkos tome koliko su zdravi - rekla je dr Cheriline Pezzullo.

Agrumi

Agrumi, poput limuna, pomorandže i grejpfruta, su kiseli i mogu narušiti zubnu gleđ. Da biste smanjili efekte, žvačite hranu i progutajte je ubrz nakon toga tako da voće nema vremena da ostaje među vašim zubima. Doktorka  Pzzulo je takođe preporučio ispiranje usta vodom kako bi se neutralisala kiselost.

Jabuke

Ako grizete jakobuku to može izazvati stres na zubima i potencijalno dovesti do oštećenja gleđi ili osetljivosti zuba.

- Rezanjem jabuke na kriške možete gurnuti voće direktno na zadnje zube, koji su tu da drobe hranu - rekla je dr Loren Beker, stomatolog iz NJujorka, prenosi Huff Post.

Kiseli krastavci

Slično kao i agrumi, kiseli krastavci su kiseli i mogu doprineti eroziji gleđi. Nekoliko kiselih krastavčića ovde i tamo verovatno neće izazvati oštećenja zuba, rekla je dr Elizabet Kranford Robinson, zubar u Cranford Dental-u u Rok Hilu u Južnoj Karolini. Ali ako ste ljubitelj kiselih krastavaca, razmislite o tome da uživate u njima kao deo obroka, a ne samostalno da biste sveli na minimum izloženost kiselini.

Kokice

LJuske kokica mogu da vam se zaglave u desni i izazovu upalu, pa se potrudite da čišćenje koncem bude ritual nakon uzimanja kokica. Dok jedete, takođe pazite da ne zgrskate nijedno jezgro. Nisu namenjene za žvakanje i mogu izazvati lomljenje zuba.

Smutiji

Smutiji obično sadrže velike količine prirodnih šećera i kiselina iz voća - plus, njihova gušća tekstura može prouzrokovati da se svaki gutljaj duže zadrži na površini zuba, podstičući karijes.Da biste smanjili kontakt sa zubima, pijte smutije sa slamčicom i isperite usta vodom kada završite, piše Huff Post.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

 


 

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas