Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 озбиљна стања која се могу открити редовном контролом код офтамолога

Сигурно сте чули за изреку да су очи огледало душе, али да ли знате за ону да су очи огледало здравља?

1645709245_oftamolog.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Редовни прегледи код офтамолога важни су не само за вид, већ и за превенцију болести и откривање озбиљних здравствених стања, као што су глауком и мождани удар. 

Мождани удар и деменција

Рутинским прегледом код офтамолога може се открити поремећај вида, али и зачепљења крвних судова у задњем сегменту ока. Ова оштећења могу да узрокују кратке епизоде губитка вида.  Обзиром да постоје бројне студије које су потврдиле да ова оштећења могу бити један од првих симптома за мождани удар, али и деменцију, веома је важно да особе старије животне доби редовно имају контроле код офтамолога, али и млађе особе, нарочито оне које већ имају проблема са високим крвним притиском, као и особе које су у ризику од деменције или атеросклерозе. 

Особе које имају повишен очни притисак су у већем ризику од глаукома

Провера очног притиска је неопходан тест који се обично изводи при свакој посети офтамологу. 
Течност унутар ока се свакодневно производи у делу ока који се зове цилијарно тело. Ова течност омогућава да око задржи правилни округао облик, а сама сврха мерења притиска унутар ока јесте да се осигура да је очни притисак у нормалном опсегу. 

Глауком је болест у којој се оптички нерв временом оштец́ује, што у крајњој инстанци може да доведе до губитка вида.  Иако се не могу сви случајеви глаукома спречити, постоје начини да се спречи погоршање глаукома. Обзиром да је лечење глаукома најефикасније када се исти открије на време, редовни прегледи очију и провера очног притиска (нарочито код особа које болују и од дијабетеса) најбољи је начин за превенцију. 

Како осетити очни притисак? 

Многи људи се питају како осетити очни пристисак, да ли је исти у директвој вези са хипертензијом и на која стања и оболења може да укаже?  Овде је важно нагласити да повећан очни притисак нема везе са повишеним телесним притиском и да се најчешће не може осетити, а ако се правовремено не примети да је очни притисак унеравнотежен, може доћи до много озбиљнијих стања попут глаукома. 

Преглед очног дна

Још један важан део систематског прегледа код офтамолога јесте преглед очног дна. На овом прегледу лекар ће детаљно испитати зеницу, папиле очног живца, макуле, ретине и крвне судове ока које могу да укажу на бројне промене и оболења. Између осталог, преглед очног дна може да буде један од начина за дијагностификовање одређених типова тумора на мозгу.

Колико често би требало ићи на систематски преглед код офтамолога?

За одрасле особе од 18 до 60 година старости препорука је да се редован свеобухватан преглед очију обавља на сваке две године, док се за особе старије од 60 године препоручује преглед на годишњем нивоу.  Код особа која носе контактна сочива или у оквиру породичне медицинске историје имају стања попут глаукома, дијабетеса или високог крвног притиска, као и особе које су имале повреду или операцију ока, требало би да се систематски преглед врши сваке године и чешће уколико лекар тако наложи. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas