· · Коментари: 0
промо

Три узрока главобоље и како из препознати

Сваки човек је бар једном током свог живота осетио бол у глави који није био ни мало пријатан.

1666708070_pexels-mikael-blomkvist-4153229.jpg
Фото: Пеxелс

Најчешће болови прођу сами без потребе за конзумирање неког лека. У том случају као пролазни симптом она није дуготрајна и нема већи дијагностички значај.

Онда када бол у глави постаје разлог за узбуну јесте када се јавља учестало, када лекови не делују на ублажавање и када се јавља у комбинацији са другим симптомима.

Најопштије речено узрочници се могу поделити у две велике групе – примарни и секундарни. Узроци примарних су баналнији, пролазни и бенигни и као најчешћи тип примарних издваја се мигрена. У секундарне узрочнике убрајају оне које су су далеко опасније по опште здравље и које су у ствари симптом неке друге болести.

Детаљан преглед офталмолога може утврдити да је узрок главобоље ослабљен вид

 

   Код учесталих пулсирајућих болова у глави чест савет лекара опште праксе и других специјалиста је да се обави преглед офталмолога јер оне могу бити последица некориговане диоптрије. Преглед офталмолога је данас доступан не само у државаној пракси, већ и у приватној и за кратко време можете добити свој термин. Па тако за преглед код офталмолога Београд нуди могућност да се то обави на више локација. Преглед подразумева проверу диоптрије, очног притиска и преглед очног дна.

Брз начин живота и модерна технологија коју користимо у свакодневном раду и функционисању и те како утиче на наш вид. С обзиром да у Београду живи највећи број људи, а где се налазе и седишта највећих компанија и државних установа, велика је потреба за подзивањем свести о превентивим очним прегледима. У вези са тим и начиним живота који се одвија у главном граду Београду, порастао је ниво стреса који просечан човек доживи током радне недеље што такође може бити један од узрочника главобоље.

Људи који већ имају доптрију и носе наочаре за корекцију вида могу лако препознати када је време за контролни преглед како би се спречио овај симптом који може настати како због некориговане тако и због неадекватно кориговане диоптрије.

Вађење умњака може изазвати болове у глави
 

   Мигрене и главобоље може изазвати раст и развој умњака, али и упални процеси који се у њима могу одвијати. Разлог за то је што они својим растом померају остале зубе што изазива јаку и неугодну бол. Посебно импактирани зуб може бити узрок овог симптома, јер у случају непавилог раста он мења смер и ротира се.

Редовни стоматолошки прегледи могу умањити ризик од тога, односно могу превентивно деловати. Али када дође до потребе за вађење умњака онда то треба урадити у што краћем року. Препустите се тиму стручњака којима верујете и уверићете се и сами да је вађење умњака било пресудно за престанак хроничног бола.

Међутим, некада и само вађење умњака може да изазове главобоље у првим данима након интервенције, а најчешћи узроци тога су алергијске реакције пацијента на анестетички лек и компликованије интервенције.

Веза између тинитуса и мигрене

 

    Тинитус је медицински назив за зујање у ушима, а његов узрочник могу бити честе и јаке главобоље и мигрене. Тинитус се може јавити и као последица хроничне упале средњег уха, старачке наглувости, дуготрајнијег боравка у задимљеном и затвореном простору или као последица претераног конзумирања алкхолних пића итд.

Да би се утвридила веза између мигрене и тинитуса потребно је отклонити све остале побројане разлоге као неосноване. Затим треба обратити пажњу колико често се чује зујање у ушима, временски интервал у којем се јавља и колико дуго траје. У складу са тим треба се обратит лекару који једини на основу детаљних анализа може постаивити дијагнозу тинитуса.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.