Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Три узрока главобоље и како из препознати

Сваки човек је бар једном током свог живота осетио бол у глави који није био ни мало пријатан.

1666708070_pexels-mikael-blomkvist-4153229.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Најчешће болови прођу сами без потребе за конзумирање неког лека. У том случају као пролазни симптом она није дуготрајна и нема већи дијагностички значај.

Онда када бол у глави постаје разлог за узбуну јесте када се јавља учестало, када лекови не делују на ублажавање и када се јавља у комбинацији са другим симптомима.

Најопштије речено узрочници се могу поделити у две велике групе – примарни и секундарни. Узроци примарних су баналнији, пролазни и бенигни и као најчешћи тип примарних издваја се мигрена. У секундарне узрочнике убрајају оне које су су далеко опасније по опште здравље и које су у ствари симптом неке друге болести.

Детаљан преглед офталмолога може утврдити да је узрок главобоље ослабљен вид

 

   Код учесталих пулсирајућих болова у глави чест савет лекара опште праксе и других специјалиста је да се обави преглед офталмолога јер оне могу бити последица некориговане диоптрије. Преглед офталмолога је данас доступан не само у државаној пракси, већ и у приватној и за кратко време можете добити свој термин. Па тако за преглед код офталмолога Београд нуди могућност да се то обави на више локација. Преглед подразумева проверу диоптрије, очног притиска и преглед очног дна.

Брз начин живота и модерна технологија коју користимо у свакодневном раду и функционисању и те како утиче на наш вид. С обзиром да у Београду живи највећи број људи, а где се налазе и седишта највећих компанија и државних установа, велика је потреба за подзивањем свести о превентивим очним прегледима. У вези са тим и начиним живота који се одвија у главном граду Београду, порастао је ниво стреса који просечан човек доживи током радне недеље што такође може бити један од узрочника главобоље.

Људи који већ имају доптрију и носе наочаре за корекцију вида могу лако препознати када је време за контролни преглед како би се спречио овај симптом који може настати како због некориговане тако и због неадекватно кориговане диоптрије.

Вађење умњака може изазвати болове у глави
 

   Мигрене и главобоље може изазвати раст и развој умњака, али и упални процеси који се у њима могу одвијати. Разлог за то је што они својим растом померају остале зубе што изазива јаку и неугодну бол. Посебно импактирани зуб може бити узрок овог симптома, јер у случају непавилог раста он мења смер и ротира се.

Редовни стоматолошки прегледи могу умањити ризик од тога, односно могу превентивно деловати. Али када дође до потребе за вађење умњака онда то треба урадити у што краћем року. Препустите се тиму стручњака којима верујете и уверићете се и сами да је вађење умњака било пресудно за престанак хроничног бола.

Међутим, некада и само вађење умњака може да изазове главобоље у првим данима након интервенције, а најчешћи узроци тога су алергијске реакције пацијента на анестетички лек и компликованије интервенције.

Веза између тинитуса и мигрене

 

    Тинитус је медицински назив за зујање у ушима, а његов узрочник могу бити честе и јаке главобоље и мигрене. Тинитус се може јавити и као последица хроничне упале средњег уха, старачке наглувости, дуготрајнијег боравка у задимљеном и затвореном простору или као последица претераног конзумирања алкхолних пића итд.

Да би се утвридила веза између мигрене и тинитуса потребно је отклонити све остале побројане разлоге као неосноване. Затим треба обратити пажњу колико често се чује зујање у ушима, временски интервал у којем се јавља и колико дуго траје. У складу са тим треба се обратит лекару који једини на основу детаљних анализа може постаивити дијагнозу тинитуса.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas