· · Коментари: 0
КОВИД

Црвенило, пецкање и "играње" ока може да буде симптом ОПАКЕ болести

Конјуктивитис може да се јави и као први знак ковида, али и да се постепено развију као последица овог обољења.

1607932379_Depositphotos_363343166_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Са порастом броја инфицираних вирусом корона, лекари све чешће уочавају нове симптоме који указују да је пацијент заражен, па се тако испоставило да ову заразну болест прате и конјунктивитис и друге офталмолошке сметње.

Прочитајте још: ТРИ САВЕТА нутриционисте за јачање имунитета током пандемије КОРОНА ВИРУСА

Докторка Дијана Рисимић, заменица директора Очне клинике Клиничког центра Србије, каже да офталмолошке манифестације ковида 19 нису честе, али да када се јаве могу да буду врло озбиљне:

- Још није довољно познато које промене на оку овај нови сој вируса корона може да узрокује. Засад је примећено да САРС КоВ-2 најчешће доводи до вирусног конјунктивитиса, који се јавља углавном рано, на самом почетку болести и манифестује се црвенилом, сузењем и осећајем страног тела у оку. Упала конјунктиве ока може да буде и први знак инфекције, али може да се јави и касно, тек 13. дана болести. Од других симптома на оку који се јављају код инфицираних короном су и појава сувоће очију, повећана осетљивост на светлост, сузење, замагљен вид, отицање капака и појачана секреција.

Дупла слика и невољни покрети ока могу да се јаве на почетку, али и 13. дана ковида...

Листа симптома које ковид може да узрокује, када је о очима реч је прилично подугачка.

- Иако доста ретко, пријављени су и неуро-офталмолошки поремећаји попут дуплих слика, парализе очних мишића и невољних покрета очију - каже др Рисимић. - Такође, ковид 19 може услед јаког запаљенског одговора организма и згрушавања крви да доведе и до васкуларних обољења ока. Тако да је заблежена и појава крварења на очном дну, али и запаљења крвних судова ока и тромбоемболија крвних судова мрежњаче.

Прочитајте још: Доктор Тиодоровић упозорава: Брзо тест на корону из АПОТЕКЕ је брз, али...

Зашто корона, осим плућа, бубрега и срца погађа и очи докторка Рисимић објашњава:

- САРС-КоВ-2 је део породице бета-коронавируса и може да утиче на промену АЦЕ2 рецептора у људском телу. Ових рецептора осим у плућима, срцу, бубрезима и ткиву црева има и у очном ткиву. Постојање АЦЕ2 у рожњачи омогућава вирусу корона да прође очну површину и шири се у друге делове тела, било путем крви или нервним путем. Постојање очних симптома и могућност преношења инфекције ковида 19 путем капљица представља опасност како за пацијенте, тако и за медицинско особље, па је веома важно усвајање превентивних мера за индивидуалну заштиту очију и рано препознавање очних симптома код пацијената са сумњом на ово обољење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.