Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОВИД

Да ли корона изазива ШЛОГ? Одговара докторка Апостоловић

Оболели од ковида су под пет одсто већим ризиком да, током ове заразе или непосредно након ње, доживе и мождани удар.

1607522084_Dr.png
Др Тиа Апостоловић Фото: Доктор у кући
Oglas

 На то упозорава Светска организација за мождани удар, ограђујући се да процењени ризик варира од једне до друге научне студије, али је током њих недвосмислено утврђено да је најчешћи инфаркт мозга који настаје услед запушења крвног суда, а ређи онај који изазива крварење унутар и око мозга.

Прочитајте још: Желите да СМРШАТЕ? Најпре укротите жељу за ШЕЋЕРОМ, а ево и како

У интервјуу, за "Новости", др Тија Апостоловић, неуролог Специјалне болнице "Свети Сава", каже да је регистрована и појава исхемијских можданих удара у сливовима великих крвних судова код претходно здравих пацијената млађих од 50 година, који су оболели од ковида 19.

Фактори ризика
Болести које представљају факторе ризика за настанак можданог удара код пацијената оболелих од ковида 19 су: болести срца, поремећаји срчаног ритма, атеросклероза, повишен крвни притисак, дијабетес, гојазност...
Мождани удар може да настане и на почетку...

- Уочено је да је средње време од појаве симптома ковида 19 до можданог удара око 10 дана, што указује на његову одложену појаву. За сада се сматра да су три главна механизма одговорна за појаву исхемијских можданих удара код пацијената са дијагнозом ковид 19: појачано згрушавање крви, имунски одговор организма и упални процес, и оштећење крвних судова - каже др Апостоловић.

Колико лекарима сазнање да мождани удар може да наступи 10 дана од појаве првих симптома ковида олакшава праћење пацијента?

- Не много, јер искусни клиничари увек имају на уму да изузетак потврђује правило. То у овом случају значи да мождани удар може да настане и у раним фазама инфекције - истиче докторка.

Прочитајте још: Доктор Владимир прецизно израчунао када ће КОРОНА постати обичан грип!

Шта показује пракса, може ли шлог да буде и први симптом ковида?

- Код одређеног броја пацијената са акутним исхемијским можданим ударом нису били присутни типични симптоми акутне респираторне инфекције. Она је случајно уочена на радиографијама и скенерима плућа пре тестирања на присуство вируса.

Кажу да пацијенти који су инфицирани короном не би требало превише да леже управо због великог потенцијала овог вируса да згрушава крв, има ли у томе истине?

Дуга везаност за кревет је лоша, али...

 Чињеница је да се дуготрајна везаност за кревет може негативно одразити на опоравак, међутим већина наших пацијената нема другу опцију осим мировања. Пацијенти који имају мождани удар најчешће имају слабост једне стране тела, отежан или потпуно онемогућен ход, док је одређени број лица на механичкој вентилацији и измењеног стања свести.

Прочитаје још: Докторка Александра препоручује: Бежите из града и ЧУВАЈТЕ плућа на ова ТРИ начина

- Препорука за пацијенте оболеле од ковида је мировање. Пацијенти не би требало да се излажу никаквом напору - закључује др Апостоловић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas