Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ова намирница може значајно смањити РИЗИК ОД МОЖДАНОГ И СРЧАНОГ УДАРА: Истраживање показало зашто би је требало ЈЕСТИ ЧЕТИРИ ПУТА НЕДЕЉНО

Смањите ризик од срчаног и мождног удара конзумирањем ове намирнице

1673177810_shutterstock_250145494.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Срце је један од најважнијих органа у људском телу.

Физичка неактивност, лоше навике попут масне хране, алкохола и цигарета, у великој мери штете овом органу.

Због тога се чини да није увек лако водити рачуна о њему. Међутим, као и у већини случајева, када се ради о здрављу, неке мале навике могу да значајно да побољшају ситуацију.

Према подацима Центра за превенцију и спречавање болести САД-а, у тој држави на сваких 40 секунди једна особа доживи срчани удар, а чак 30 посто тих случајева заврши се кобно.

Подаци кажу да чак 50 посто смрти наступи чак и пре него што особа уопште стигне до болнице.

Међутим, једна студија је показала да је спас у том тренутку – љута папричица.

Прочитајте још: Необично, али корисно: Једноставан начин да брзо решите свађу са партнером

Истраживање италијанских научника, објављено у часопису “Јоурнал оф тхе Америцан Цоллеге оф Цардиологy”, испитивало је уицај чили папричица на ризик за смрт услед срчаног удара.

Ова студија је обухватила 22.800 испитаника, међу којима су били мушкарци и жене. Анализирани су подаци о њиховом здравственом стању у периоду између 2005. и 2015.

Након тога, испитане су њихове навике у исхрани, по којима су аутори студије дошли до занимљивог закључка.

Они су увидели да су особе које су конзумирале љуте папричице најмање четири пута недељно имале чак 40 посто нижи ризик од смрти услед срчаног удара, у односу на људе који немају ту навику.

Поред тога, показало се да су особе које су редовно конзумирале ову намирницу имале и за 60 посто мањи ризик смртног исхода приликом можданог удара у поређењу с особама које их нису редовно конзумирале.

Још увек није тачно утврђено зашто чили папричице имају позитиван утицај на здравље срца, али поједини стручњаци сматрају да састојак који папричицама даје љутину – капсаицин, може да буде заслужан за то.

– Неки подаци показују како капсаициноиди (скупна материја које укључују и капсаицин) може да има утицај на функционисање тромбоцита.

Кардиолози, међутим, истичу да није довољно додати ову намирницу исхрани која је иначе нездрава и која штети срцу. Они саветују да се о исхрани генерално поведе рачуна, а да папричица може само да се укључи у њу.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas