· · Коментари: 0
МИНЕРАЛИ

Храна богата природним КАЛЦИЈУМОМ је кључна за здрав развој организма

Калцијум се у ​​телу садржи око 1000-1200 грама и сматра се једним од водећих међу свим макроминералима.

1674720431_shutterstock_214141576.jpg
Фото: Shutterstock

Улога калцијума у ​​телу је веома велика.

Поред одржавања здравља костију и зуба, у његове функције спадају: регулација стања ноктију, косе и коже, контрола преноса нервних импулса, регулисање васкуларног тонуса и рада срца, помоћ у функционисању слуха и вида итд.

Знамо да су млечни производи одличан извор калцијума. Али поред њих, постоје и други производи са не мање импресивном (а негде и више) концентрацијом минерала.

Атлантске сардине 

Свега 100 грама конзервиране хране садржи 382 милиграма калцијума, што у процентима износи 38% препоручене дневне дозе. Сардине спречавају уништавање ћелија, нормализују крвни притисак, стимулишу мозак и одолевају запаљенским процесима.

Сусам

Сусам је једна од оних намирница које имају пуно калцијума. У 100 грама - 1474 мг, што значи 147% дневне потребе. Сусам јача имуни систем, благотворно делује на гастроинтестинални тракт и варење, помаже убрзању метаболизма и побољшава стање коже.

Мак

Сам по себи, мак је богат извор разних витамина и минерала. У њему је више калцијума него у млеку: на 100 грама - 1667 милиграма (166% дневне потребе). Мак смањује нервне поремећаје и подржава функционисање ћелија, помаже у спречавању стварања камена у бубрегу, побољшава оштрину вида и служи као аналгетик.

Тофу

Тофу се можда не може похвалити истим запањујућим садржајем макронутријената као семенке мака или сусама, али такође има значајну количину калцијума: 372 милиграма на 100 грама (37% дневне вредности). Корисна својства тофуа: смањење ризика од развоја кардиоваскуларних болести, побољшање функционисања бубрега и жучне кесе, активирање мозга и невербалне меморије.

Сунцокрет

Свега 100 грама сунцокретовог семена садржи 367 милиграма калцијума, што у процентима износи 36% дневне потребе. Семе сунцокрета смањује ниво лошег холестерола, снижава крвни притисак, минимизира упале у телу и снижава ниво шећера у крви.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.