· · Коментари: 0

Који број откуцаја срца није "нормалан"? Уз ове симптоме се обавезно обратите лекару

Нормална брзина пулса за одрасле је између 60 и 100 откуцаја у току једног минута. Иако пулс може да варира, одређене брзине могу да сигнализирају озбиљно стање

1670679946_shutterstock_1703460214.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ваш пулс је број откуцаја вашег срца у једном минуту. Брзина откуцаја срца, односно пулса, може да варира као одговор на ниво ваше активности, емоционалног стања... Зато се пулс обично мери када смо у фази мировања или када смо опуштени.

За одрасле, нормалан број откуцаја срца у мировању је између 60 и 100 откуцаја(бпм). Нормалан број откуцаја срца у мировању за децу може бити вец́и од пулса код одраслих, у зависности од њиховог узраста. Док откуцаји срца могу да варирају од особе до особе, одређени откуцаји срца се сматрају опасним.

Шта је нормалан број откуцаја срца у мировању?

Иако старост и ниво активности могу да утичу на ваш откуцај срца, постоји неколико „нормалних“ параметара. Ваши откуцаји срца у мировању су када ваше срце пумпа минималну количину крви која је потребна вашем телу јер сте у мировању. Фактори као што су старост, ниво активности и одређени лекови такође могу да утичу на откуцај срца у мировању.

Прочитајте још: Стоматолози препоручују да унос ових намирнице смањите на минимум: Нису идеални савезници здравог и блиставог осмеха

Нормалан број откуцаја срца у мировању за одрасле Према Америчком удружењу за срце је између 60 и 100 бпм. Ипак неки људи могу да имају пулс у мировању нижи од 60 откуцаја у минути, а он се и даље сматра нормалним. На пример, спортисти могу да открију да су им откуцаји срца нижи, понекад чак и до 40 откуцаја у минути. Поред тога, људи који узимају одређене лекове, као што су бета-блокатори, такође могу да имају нижи број откуцаја срца у мировању, пише Хеалтхлине.

Просечан нормалан број откуцаја срца у мировању за одрасле на основу старости:

  • 18 до 20 - 81.6
  • 21 до 30 - 80.2
  • 31 до 40 - 78.5
  • 41 до 50 - 75.3
  • 51 до 60 - 73.9
  • 61 до 70 - 73,0
  • 71 до 80 - 74.2
  • Преко 80 - 78.1

Фактори који могу да утичу на рад срца у мировању

Поред старости, неколико других фактора такође утичу на ваше откуцаје срца у мировању.

Температура - ваш пулс може мало да се повец́а када сте изложени високим температурама.

Емоције - ако сте узнемирени или узбуђени, ваш откуцај срца може да се повец́а.

Тежина - људи са гојазношц́у могу да имају вец́и број откуцаја срца у мировању. То је зато што срце мора више да ради да би снабдевало тело крвљу.

Анемија - код анемије, низак ниво црвених крвних зрнаца може да доведе до бржег куцања срца како би ваше тело снабдевало крвљу богатом кисеоником

Ендокрине или хормонске абнормалности - абнормални нивои неких хормона могу да утичу на рад срца. На пример, превише хормона штитне жлезде (хипертиреоза) може да повећа број откуцаја срца, док премало хормона штитне жлезде (хипотиреоза) може да смањи број откуцаја срца.

Синдром постуралне тахикардије (ПоТС) - овај синдром доводи до абнормалног повец́ања откуцаја срца након седења или стајања.

Позиционирање тела - пулс може привремено да се повећа када пређете из седец́ег у стојец́и положај.

Прочитајте још: Како можете да утврдите да ли имате недостатак ВИТАМИНА Б12 ако погледате своје лице?

Шта је опасна стопа?

Када је ваш откуцај срца пребрз, то се зове тахикардија. За одрасле, брзи откуцаји срца се дефинишу изнад 100 бпм, али оно што се сматра пребрзо може зависити и од ваших година и укупног здравља. Тахикардија може да буде привремена. Неки могуц́и узроци тахикардије могу да укључују: основно здравствено стање, анксиозност или стрес, велика потрошња кофеина, конзумација алкохола, неравнотежа електролита, анемија, хормонални проблеми, напорна вежба или физичка активност, нежељени ефекти лекова,  конзумирање цигарета...

Посетите лекара ако приметите изненадну промену у откуцајима срца која је прац́ена: кратким дахом, стезањем у грудима или болом, вртоглавицом или несвестицом. То могу да буду знакови озбиљне срчане компликације.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ



 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.