· · Коментари: 0
ПОВРЕДА

Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

Посекотина или рана неће се инфицирати уколико је одмах исперете под млазом воде, а никако се не препоручује да се за испирање користе алкохол или ракија, које многи користе као прву помоћ због посекотине.

1624969639_shutterstock_1597099339.jpg
Фото: Шатер

Докторка Ана Јеремић, специјалиста опште медицине Дома здравља Вождовац, каже да се рана може испрати и тропроцентним хидрогеном ако постоје нечистоће које се водом нису уклониле:

Прочитајте још: РУСКИЊА Викторија Семјонова: СМРТ долази из црева, зато их морамо чистити од ТОКСИНА (РЕЦЕПТ)

Третман ране која крвари

- Уколико рана крвари, потребно је чистом тканином или газом покрити је и чврсто притиснуту како би се крварење зауставило, уколико и након тога рана крвари, чврсто је умотати и јавити се лекару.
Тежина посекотине зависи од њене дубине.

Ако је рана дубока идите код лекара.

- Процена да ли је рана дубока се види након испирања - каже др Јеремић. - Дубље ране крваре и голим оком може да се уочи да постоји већи размак између коже или да она недостаје. Такве ране, као и плиће посекотине које су већих димензија захтевају збрињавање лекара и шивење.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Убод на нешто оштро

Повреде настале убадањем на ексер или сличан метални предмет захтевају примену антитетанусне заштите.

Тетанус се прима 72 сата након повреде.

- Деца су редовном вакцинацијом заштићена, као и 10 година након последње ревакцине која обично буде крајем основне или почетком средње школе - напомиње наша саговорница. - Свака особа која не зна да ли је након тог периода примала антитетанусну заштиту мора да се јави у дом здравља, да би се утврдило да ли је потребно и ако јесте да би добила вакцину против тетануса.

Прочитајте још: Вода и шећер нису сваком прва помоћ! Ако се неко онесвести тиме га можете убити

Вакцина се прима најкасније до 72 сата након повреде, затим за месец дана, а трећа и последња доза односно ревакцина се прима шест месеци након друге дозе.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.