Oglas
· · Komentari: 0
POVREDA

Sigurno ste pogrešno radili: Ranu nikada ne ispirajte alkoholom!

Posekotina ili rana neće se inficirati ukoliko je odmah isperete pod mlazom vode, a nikako se ne preporučuje da se za ispiranje koriste alkohol ili rakija, koje mnogi koriste kao prvu pomoć zbog posekotine.

1624969639_shutterstock_1597099339.jpg
Foto: Šater
Oglas

Doktorka Ana Jeremić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac, kaže da se rana može isprati i troprocentnim hidrogenom ako postoje nečistoće koje se vodom nisu uklonile:

Pročitajte još: RUSKINJA Viktorija Semjonova: SMRT dolazi iz creva, zato ih moramo čistiti od TOKSINA (RECEPT)

Tretman rane koja krvari

- Ukoliko rana krvari, potrebno je čistom tkaninom ili gazom pokriti je i čvrsto pritisnutu kako bi se krvarenje zaustavilo, ukoliko i nakon toga rana krvari, čvrsto je umotati i javiti se lekaru.
Težina posekotine zavisi od njene dubine.

Ako je rana duboka idite kod lekara.

- Procena da li je rana duboka se vidi nakon ispiranja - kaže dr Jeremić. - Dublje rane krvare i golim okom može da se uoči da postoji veći razmak između kože ili da ona nedostaje. Takve rane, kao i pliće posekotine koje su većih dimenzija zahtevaju zbrinjavanje lekara i šivenje.

Pročitajte još: Staljinova omiljena poslastica: ČOKOLADICA koja se pravi od kravlje krvi, a deca je obožavaju

Ubod na nešto oštro

Povrede nastale ubadanjem na ekser ili sličan metalni predmet zahtevaju primenu antitetanusne zaštite.

Tetanus se prima 72 sata nakon povrede.

- Deca su redovnom vakcinacijom zaštićena, kao i 10 godina nakon poslednje revakcine koja obično bude krajem osnovne ili početkom srednje škole - napominje naša sagovornica. - Svaka osoba koja ne zna da li je nakon tog perioda primala antitetanusnu zaštitu mora da se javi u dom zdravlja, da bi se utvrdilo da li je potrebno i ako jeste da bi dobila vakcinu protiv tetanusa.

Pročitajte još: Voda i šećer nisu svakom prva pomoć! Ako se neko onesvesti time ga možete ubiti

Vakcina se prima najkasnije do 72 sata nakon povrede, zatim za mesec dana, a treća i poslednja doza odnosno revakcina se prima šest meseci nakon druge doze.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas