· · Коментари: 0
ХИПОГЛИКЕМИЈА

Вода и шећер нису сваком прва помоћ! Ако се неко онесвести тиме га можете убити

Заблуда је да колапси који су иначе чешћи у ово доба године, код сваког могу бити последица "пада шећера".

1623656688_Depositphotos_51820811_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Иако многи ово стање приписују хипогликемији, оно је заправо повезано искључиво са нездравим навикама и озбиљним болестима. Ипак, нестабилне временске прилике у комбинацији са стресом и премором многе доведу до тога да им "позли". Осећај слабости, несвестица, лупање срца, презнојавање и подрхтавање су главни симптоми овог стања.

Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?

Дрхтавица је пад притиска

Да ли је заиста реч о поремећају глукозе у крви и зашто мало шећера и воде помогне у овој ситуацији, објашњава др Љубица Стошић, ендокринолог Универзитетског клиничког центра Србије:

Код здравих особа ђећер не пада без разлога.

- Када је особа у потпуности здрава и води редован, умерен начин живота, адекватно се храни, вредности шећера у крви се успешно одржавају у границама нормалних. Дакле, здрава особа може да има ове симптоме, али они само "личе" на "пад шећера". Разлози за појаву дрхтавице и нествестице код здравих могу да буду пад крвног притиска, јер се услед недовољне прокрвљености мозга јављају несвестице, па и краткотрајни губитак свести, премор, рефлексна реакција услед дуготрајног излагања високој температури или неком извору стреса, као што је, на пример, вађење крви.

Прочитајте још: РУСКИЊА Викторија Семјонова: СМРТ долази из црева, зато их морамо чистити од ТОКСИНА (РЕЦЕПТ)

Хипогликемијаје честа код неуредног живота

Код оних који немају уредне животне навике "пад шећера" односно хипогликемија је могућа појава.

Ко се нередовно храни и не доручкује...

- Недовољан унос течности у комбинацији са нередовном исхраном и излагање напорима, неретко су разлози за колапс - каже др Стошић. - Сведоци смо да када особи којој је лоше омогућимо да седне и дамо јој шећер и воду, њој брзо буде боље. Али, не значи да јој је био потребан шећер. Јер, требало би имати на уму и могући "плацебо" ефекат оваквог вида терапије: особи је одмах лакше, добила је неки вид лека, а са друге стране дали смо јој мало течности и сама промена положаја тела је помогла да се успостави боља циркулација.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Пада се у несвест и због дијете

Наша саговорница каже да би, ипак, требало имати на уму да у неким случајевима особама заиста позли због хипогликемије, а чији узрок су напорне дијете, интензивно вежбање, претеривање у алкохолу... У тим случајевима ће шећер уз воду свакако да има смисла.

Напорно вежбање, дијета, алкохол, превише слаткиша... и због тога се пада у несвест.

Понекад се хипогликемија може развити и након оброка веома богатог шећерима, због лучења велике количине инсулина, веће него што је то потребно.

Почиње подрхтавањем, мучнином... Фото: Депозит

Како препознати да ли је пад шећера у крви?

Типични симптоми пада шећера у крви су конфузност, подрхтавање, лупање срца, осећај глади, презнојавање, трњење усана и језика, некад мучнина, несвестица.

- Код развоја хипогликемије уколико се не реагује на време особа може и да изгуби свест - каже саговорница. - С обзиром на то да је хипогликемија стање које може да буде потенцијално животно угрожавајуће, наш организам има неколико механизама одбране, пре свега активацијом хормона који делују супротно од инсулина, хормона чији је ефекат снижавање глукозе, који код здравих особа спречавају настанак хипогликемије.

Један од најчешћих узрока хипогликемије код дијабетичара је предозирање терапијом за снижавање вредности глукозе.

Прочитајте још: Цитруси су лоши за срце, али одлични за бубреге! Ево и колико треба да их пијете

- Ово се често дешава оним пацијентима који су на инсулинској терапији - каже др Стошић. - Код особа које немају дијабетес узроци хипогликемија могу бити узимање одређених лекова, озбиљна обољења јетре и бубрега, обољења панкреаса, мањак хормона надбубрежне жлезде и хипофизе. н

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.