· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Врста орхидеје коју користимо у исхрани

Једна врста орхидеје, богата је невероватним мирисом и слаткастим укусом, а често представља и један од зачина у исхрани

1619013699_Depositphotos_81975184_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Махуне ваниле каракеристичне ароме су плод орхидеје Ванилла планифолиа. Орхидеја је једна од деликатнијих и налепших биљака на свету, а поред тога има и јестив плод.

Прочитајте још: Помаже код надутости, добар је за јетру, а може помоћи и при мршављењу...Зашто је још добро пити чај од маслачка?

Иако цвет живи само један дан, он уступа место даљем развитку махуне. Махуне ваниле беру се ручно, а затим се суше наредних шест месеци. Ванила представља један од најскупљих зачина на свету, одмах после шафрана. Ванила коју конзумирамо потиче од орхидеје која је карактеристична за подручје Мексика. Реч ваинилла је шпанског порекла, а у преводу значи “мала махуна”.

Ова биљка се данас, индустријски гаји у пет светских области, и свака врста поседује одређене карактеристике. Највећи произвођач ваниле познате као бурбон ванила је Мадагаскар. Ову врсту карактерише блага, кремаста и слатка арома, док ванила са Тахитија подсећа на воће.

Некадашњи највећи произвођач ваниле, Мексико, данас је занемарљив произвођач. Ванила се некад користила као противотров уједа инсекта, док је у комбинацији са чоколадом лечила надустост. Коришћена је као лек за ублажавање дисајних проблема, против кашља, у лечењу стомалних тегоба, као и за смиривање хистерије.

Прочитајте још: МАЈЧИНА ДУШИЦА вековима је део традицоналне медицине: Решава проблем кашља и поспешује добро расположење

Данас се најчешће користи као додатак разним сирупима, како би им обезбедила подношљив укус.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.