· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Vrsta orhideje koju koristimo u ishrani

Jedna vrsta orhideje, bogata je neverovatnim mirisom i slatkastim ukusom, a često predstavlja i jedan od začina u ishrani

1619013699_Depositphotos_81975184_s-2019.jpg
Foto: depositphotos

Mahune vanile karakeristične arome su plod orhideje Vanilla planifolia. Orhideja je jedna od delikatnijih i nalepših biljaka na svetu, a pored toga ima i jestiv plod.

Pročitajte još: Pomaže kod nadutosti, dobar je za jetru, a može pomoći i pri mršavljenju...Zašto je još dobro piti čaj od maslačka?

Iako cvet živi samo jedan dan, on ustupa mesto daljem razvitku mahune. Mahune vanile beru se ručno, a zatim se suše narednih šest meseci. Vanila predstavlja jedan od najskupljih začina na svetu, odmah posle šafrana. Vanila koju konzumiramo potiče od orhideje koja je karakteristična za područje Meksika. Reč vainilla je španskog porekla, a u prevodu znači “mala mahuna”.

Ova biljka se danas, industrijski gaji u pet svetskih oblasti, i svaka vrsta poseduje određene karakteristike. Najveći proizvođač vanile poznate kao burbon vanila je Madagaskar. Ovu vrstu karakteriše blaga, kremasta i slatka aroma, dok vanila sa Tahitija podseća na voće.

Nekadašnji najveći proizvođač vanile, Meksiko, danas je zanemarljiv proizvođač. Vanila se nekad koristila kao protivotrov ujeda insekta, dok je u kombinaciji sa čokoladom lečila nadustost. Korišćena je kao lek za ublažavanje disajnih problema, protiv kašlja, u lečenju stomalnih tegoba, kao i za smirivanje histerije.

Pročitajte još: MAJČINA DUŠICA vekovima je deo tradiconalne medicine: Rešava problem kašlja i pospešuje dobro raspoloženje

Danas se najčešće koristi kao dodatak raznim sirupima, kako bi im obezbedila podnošljiv ukus.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.