· · Komentari: 0
priroda

MAJČINA DUŠICA vekovima je deo tradiconalne medicine: Rešava problem kašlja i pospešuje dobro raspoloženje

Majčina dušica jedna je od najpopularnijih biljaka koje se u našem narodu koriste u narodnoj medicini.

1618823734_Depositphotos_36459839_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Potiče iz centralne Evrope i zapadnog Sibira. Koriste se cvet i list majčine dušice.

Smatra se jakim antiseptikom za unutrašnje organe i organe za disanje. Takođe pozitivno deluje na kognitivne funkcije, psihičke i fizičke. Ovaj čaj povoljno deluje za razne neuroze i depresije.

Kašalj

Majčina dušica je u nekim zemlja priznata kao lek za kašalj. Ublažava probleme u vezi sa respiratornim sistemom. Olakšava simptome bronhitisa i pomaže iskašljavanje.

Pročitajte još: Karfiol je namirnica koja ima PET super moći

Majčina dušica za smirenje
Majčina dušica bogata je vitaminom B6 koji povezujemo sa pozitivnim dejstvom na hormon stresa. Tako da se smatra da je odličan za smirenje.

Imunitet

Bogata je vitaminom C koji ima važnu ulogu u izgradnji dobrog imuniteta. Deluje i kao antioskidant, podstiče proizvodnju kolagena pa je dobar i za regenraciju kože.

Krvna slika

Ova biljka pozitivno utiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju.

Za želudac

Može da reši probleme mušnine, gasova i nadutosti. Reguliše višak  loših bakterija u crevima i podstiče njihov normalan rad.

Pročitajte još: Šampinjoni su najbolji drugovi čoveka koji drži DIJETU

Priprema

Priprema se od suvog lišća. Kašičicu suve biljke prelijete sa 2 dl vrele vide i ostavite da odstoji 10 minuta. Važno je da dok čekate čaj poklopite kako ne bi isparili sastojci koji su zaslužni za njeno maksimalno dejstvo.

Osobe sa komplikacijama žuči, čirom na želucu i komplikacijama na jetri ne bi trebalo da uzimaju ovaj čaj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.