· · Коментари: 0
КОРОНА

ЗАСТРАШУЈУЋЕ сазнање лекара: Људима који су прележали КОВИД прети УЖАСАН проблем

Излечење од ковида 19, не значи изгледа и крај борбе са овом заразом.

1606835046_Depositphotos_362480430_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Наиме, најновија сазнања о последицама инфекције вирусом корона указују да ће чак петина пацијената који су се опоравили од ковида, највероватније развити неку психичку болест или менталне проблеме. Ове здравствене тегобе, објаснили су научници, углавном се јављају у року од три месеца, од дана заражавања.

Прочитајте још: Отишао код доктора и сазнао да му је остало ПОЛА САТА ЖИВОТА!

Професор др Бранислав Филиповић, неуропсихијатар, каже да се од првог дана пандемије знало да вирус корона има склоност да напада централни нервни систем, због чега се губи чуло укуса и мириса, али да нова клиничка искуства показују да ковид 19 може да остави дугорочне последице по нервне структуре:

Напада ЦНС чуло мириса и укуса, па оставља последице на нервне структуре.
Погоршава код оболелих
Нова сазнања показују да вирус корона погоршава стање код већ психички оболелих, али да много више забрињава чињеница да ова инфекција доводи до менталних проблема и код особа које су пре заражавања ментално биле потпуно здраве.

- Поједине студије наводе да скоро две трећине пацијената старијих од 70 година доживљавају цереброваскуларне поремећаје у виду можданог удара, можданог крварења и упале зидова крвних судова централног нервног система. Осим тога, око две петине пацијената који су прележали ковид 19 доживљава измену менталног статуса, услед неспецифичног оштећења мозга.

Прочитајте још: ИСХРАНА која ће смањити ризик од дијабетеса код жена

Међутим, докторе забрињава још нешто.

Психични болесни су испољили психозу.

- Готово половина особа које су пре инфицирања биле психички болесне су услед САРС КоВ-2 испољиле знаке психозе, односно измену односа према реалности - каже професор Филиповић.

Код психички здравих јавила се анксиозност

Код претходно психички здравих, ковид 19 је узроковао појаву анксиозности, деменције и поремећај сна. Наиме, чак петина особа код којих је дијагностикована САРС-КоВ-2 позитивност, између две недеље и три месеца после заражавања, развили су неки од психичких поремећаја. При томе, ризик од појаве анксиозности знатно је већи код особа испод 60 година, а појава деменције и поремећај сна региструје се чешће код особа старијих од 65 година.

Прочитајте још: Уколико имате проблем са несаницом, ова намирница је спас за вас

У низу последица до којих доводи инфекција вирусом корона је и депресија.

Трећина оболелих од ковида добила је депресију
Депресија код самаца
Симптоматично је да се депресивност јавља далеко ређе код особа које су у браку, док особе које живе без партнера далеко чешће подлежу депресивности.

- Поремећај расположења у виду депресије јавља се код готово трећине оболелих од ковида - каже наш саговорник. - Жене су нарочито склоне депресији, али ова пандемија довела је до тога да се и све већи број мушкараца суочава са њом.

Да би утврдили каквог је здравља пацијент након опоравка од ковида, важна је дијагностика скенером и магнетном резонанцом.

Прочитајте још: Овај ХОРМОН У ЈЕТРИ може да утиче на склоност ка слаткој храни и АЛКОХОЛУ

- Помоћу скенера се најчешће дијагностикују свежа крварења у мозгу, које се на терапију повлаче - каже професор Филиповић. - Помоћу магнетне резонанце углавном се виде упалне промене у белој маси и неким деловима мождане коре, пре свега фронталног режња. Промене у делу централне беле масе великог мозга понекад доводе и до значајнијих измена свести у виду делиријума.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.