Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Сачмарице

Дашак луксуза на стрелишту (ФОТО)

Савремен дизајн и могућност коришћења обичних Иимагнум патрона издваја ову бокерицу било да је користите на стрељачким такмичењима или лову

1599729726_fabarm.jpg
фабарм - фото: Влада Митровић
Oglas

Фабарм Модел Аксис је ултра модерна бок сачмарица. Као што италијански произвођачи аутомобила често ангажују уметнике индустријског дизајна из Бертонеа или Пининфарине, тако је и Фабарм Аксис, изгледом, резултат неког савременог уметника.  

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Цеви Фабарм Аксиса су спојене моноблоком, фото: Влада Митровић

Баскула, кундак и поткундак имају модерне, за пушке неуобичајене линије. Тај нови правац обликовања оружја већ дуже време негују “Фабарм”, “Бенелли” и турски “Сарсилмаз”. 

Видљиви чокови 

Аксис је савремена дванаестица са измењивим екстернал (споља извирујућим) чоковима и цевима дугим 760 мм. Маса тандема цеви је 1,6 кг, баскула са кундаком 1,7 кг, а поткундак 0,28 кг, тако да је маса пушке 3,58 кг. Укупна дужина пушке је 1200 мм, а од краја кундака до обарача смо измерили растојање од 380 мм.  

Дуги измењиви чокови Еxтернал имају лако уочљиве ознаке, фото: Влада Митровић

Лежиште метка прима патроне дуге 70 и 76 мм. Веома дуги чокови - 92 мм извирују из цеви 9,5 мм и лако се руком монтирају и демонтирају. Ознака чока је утиснута на његовом делу који извирује ван цеви. 

Модификована Браунингова Б-25 брава 

Поглед на унутрашњост баскуле Фабарма говори о савршеној једноставности ударног механизма и лакој замени окретних тачака, фото: Влада Митровић

Цеви “Фабармове” пушке су спојене моноблоком димензија 69x40/30x61, а цела баскула је висока 65,5 мм, широка 43 мм и дуга 99 мм. И баскула и моноблок су урађени од кованог челика, али је спољашњост баскуле електролитички заштићена титанијумом.

Силуета пушке и баскула су нешто више од Беретине бокерице С 682. Разлог је примена модификоване Браунингове Б-25 браве, која има доњу покретну бравећу плочу. Висина целе пушке (склопа цеви и баскуле) морала је да се повећа за ширину прореза на дну моноблока у који улази бравећа плоча. 

Механизам за окидање је инерционог типа са једним позлаћеним обарачем, фото: Влада Митровић

Прорезани вертикални прутеви спајају цеви, а вентилирајућа нишанска шина је спортска, ситно радлована, широка 10 мм. Мушица (предњи нишан) је троугласти фибер оптик. Цеви у баскули ротирају на бочним округлим плочицама пречника 9 мм (зато је назив Б-25 брављења фоур локс), које се лако могу заменити. Преламање цеви се обавља потискивањем Весли-Ричардс полиге у десно, а за њено враћање у нулти положај је потребно притиснути полужицу смештену уз бравећу плочу у каналу баскуле. 

Позлаћени обарач и подесив кундак 

Аксис је савремена дванаестица са цевима дугим 760 мм, фото: Влада Митровић

Бокерица Аксис има јаке, сигурне селективне ејекторе испаљених чаура. На врату кундака је кочница (није аутоматска), у чијем средишту је смештен селектор редоследа опаљења цеви. Систем за окидање је инерционог типа са једним обарачем подесивим по положају. Обарач је споља електролитички позлаћен. 
Сила окидања кад први пут опаљује је 1,2 даН, други пут на 1,7 даН.

Образина на кундаку Фабарм Аxиса лако се подешава по висини, фото: Влада Митровић

Орахов кундак и поткундак имају необичан, савремен облик. Површине које се држе шакама су комбиновано пиковане и чекиране, а образина кундака је подесива по висини, што је велика предност овог Фабарма. 

Прочитајте још: Већ само име легендарног произвођача - МАУСЕР, говори да је у питању изузетно оружје (ФОТО)

Мушица је троугласти фибер оптик, фото: Влада Митровић

Подешавање се лако обавља имбус кључем, окретањем механизма у две тачке на кундаку. Украси на баскули и златне инкрустрације употпуњују луксузни изглед овог оружја, намењеног десноруким стрелцима, али и ловцима. Јер, избором измењивих чокова и употребом чак и магнум муниције, постаје заиста универзална сачмарица. 

мсц Влада МИТРОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas