Oglas
· · Komentari: 0
Sačmarice

Dašak luksuza na strelištu (FOTO)

Savremen dizajn i mogućnost korišćenja običnih Iimagnum patrona izdvaja ovu bokericu bilo da je koristite na streljačkim takmičenjima ili lovu

1599729726_fabarm.jpg
fabarm - foto: Vlada Mitrović
Oglas

Fabarm Model Aksis je ultra moderna bok sačmarica. Kao što italijanski proizvođači automobila često angažuju umetnike industrijskog dizajna iz Bertonea ili Pininfarine, tako je i Fabarm Aksis, izgledom, rezultat nekog savremenog umetnika.  

Pročitajte još: "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Cevi Fabarm Aksisa su spojene monoblokom, foto: Vlada Mitrović

Baskula, kundak i potkundak imaju moderne, za puške neuobičajene linije. Taj novi pravac oblikovanja oružja već duže vreme neguju “Fabarm”, “Benelli” i turski “Sarsilmaz”. 

Vidljivi čokovi 

Aksis je savremena dvanaestica sa izmenjivim eksternal (spolja izvirujućim) čokovima i cevima dugim 760 mm. Masa tandema cevi je 1,6 kg, baskula sa kundakom 1,7 kg, a potkundak 0,28 kg, tako da je masa puške 3,58 kg. Ukupna dužina puške je 1200 mm, a od kraja kundaka do obarača smo izmerili rastojanje od 380 mm.  

Dugi izmenjivi čokovi External imaju lako uočljive oznake, foto: Vlada Mitrović

Ležište metka prima patrone duge 70 i 76 mm. Veoma dugi čokovi - 92 mm izviruju iz cevi 9,5 mm i lako se rukom montiraju i demontiraju. Oznaka čoka je utisnuta na njegovom delu koji izviruje van cevi. 

Modifikovana Brauningova B-25 brava 

Pogled na unutrašnjost baskule Fabarma govori o savršenoj jednostavnosti udarnog mehanizma i lakoj zameni okretnih tačaka, foto: Vlada Mitrović

Cevi “Fabarmove” puške su spojene monoblokom dimenzija 69x40/30x61, a cela baskula je visoka 65,5 mm, široka 43 mm i duga 99 mm. I baskula i monoblok su urađeni od kovanog čelika, ali je spoljašnjost baskule elektrolitički zaštićena titanijumom.

Silueta puške i baskula su nešto više od Beretine bokerice S 682. Razlog je primena modifikovane Brauningove B-25 brave, koja ima donju pokretnu braveću ploču. Visina cele puške (sklopa cevi i baskule) morala je da se poveća za širinu proreza na dnu monobloka u koji ulazi braveća ploča. 

Mehanizam za okidanje je inercionog tipa sa jednim pozlaćenim obaračem, foto: Vlada Mitrović

Prorezani vertikalni prutevi spajaju cevi, a ventilirajuća nišanska šina je sportska, sitno radlovana, široka 10 mm. Mušica (prednji nišan) je trouglasti fiber optik. Cevi u baskuli rotiraju na bočnim okruglim pločicama prečnika 9 mm (zato je naziv B-25 bravljenja four loks), koje se lako mogu zameniti. Prelamanje cevi se obavlja potiskivanjem Vesli-Ričards polige u desno, a za njeno vraćanje u nulti položaj je potrebno pritisnuti polužicu smeštenu uz braveću ploču u kanalu baskule. 

Pozlaćeni obarač i podesiv kundak 

Aksis je savremena dvanaestica sa cevima dugim 760 mm, foto: Vlada Mitrović

Bokerica Aksis ima jake, sigurne selektivne ejektore ispaljenih čaura. Na vratu kundaka je kočnica (nije automatska), u čijem središtu je smešten selektor redosleda opaljenja cevi. Sistem za okidanje je inercionog tipa sa jednim obaračem podesivim po položaju. Obarač je spolja elektrolitički pozlaćen. 
Sila okidanja kad prvi put opaljuje je 1,2 daN, drugi put na 1,7 daN.

Obrazina na kundaku Fabarm Axisa lako se podešava po visini, foto: Vlada Mitrović

Orahov kundak i potkundak imaju neobičan, savremen oblik. Površine koje se drže šakama su kombinovano pikovane i čekirane, a obrazina kundaka je podesiva po visini, što je velika prednost ovog Fabarma. 

Pročitajte još: Već samo ime legendarnog proizvođača - MAUSER, govori da je u pitanju izuzetno oružje (FOTO)

Mušica je trouglasti fiber optik, foto: Vlada Mitrović

Podešavanje se lako obavlja imbus ključem, okretanjem mehanizma u dve tačke na kundaku. Ukrasi na baskuli i zlatne inkrustracije upotpunjuju luksuzni izgled ovog oružja, namenjenog desnorukim strelcima, ali i lovcima. Jer, izborom izmenjivih čokova i upotrebom čak i magnum municije, postaje zaista univerzalna sačmarica. 

msc Vlada MITROVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas