Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест

Доживите природу на прави начин: Све о невероватном двогледу без ког нећете кретати на пут (ФОТО)

Ови двогледи пројектују се у Пољској, производе у Јапану, а провера квалитета и издржљивости ради се у немачком ДЕВА институту

1614248149_1612875463_Dekta-opt-6.jpg
Фото: Жељко Кнежевић
Oglas

Фирма "Делта Оптицал" је релативно млада компанија, основана 2002, са седиштем у пољском граду Нови Осинач у близини Минска Мазовиецког. Производи разноврсне оптичке уређаје и инструменте разних намена: телескопе, микроскопе, дневне и ноћне уређаје за осматрање и оптичке нишане.  

Прочитајте још: Какву слику пружају кристална сочива у немачком спотеру? У најмању руку - савршену

Оне је најмањи Делтин двоглед, фото: Жељко Кнежевић 

Фирма има пројектни биро у Пољској, док је сва производња пребачена у Јапан, тако да се сви оптички уређаји производе у истој фабрици, где се некада радио ХАККО. Комерцијалном спортско-ловачком тржишту намењени су оптички нишани у неколико серија различитог квалитета (са петнаестак модела за лов и спортско гађање), али и неколико серија дневних двогледа, такође организованих у серије по квалитету израде и понуде. 

Основни модел развијен током 2014. назван Оне (један), најмањи је и најлакши двоглед и представља класу за себе. Ради се са увећањем од 6 или 10x и објективима од 32 мм. С димензијама од 108x110x40 милиметара и масом од само 320 грама, ово је њихов најкомпактнији двоглед.  

Тестирани модели "Делтиних" двогледа,  фото: Жељко Кнежевић

Има кућиште од супер отпорне пластике. С обзиром на мале димензије има изузетну ширину видног поља од 132 м на 1.000 м. Минимална даљина оштре слике му је на 1,3 м, водоотпоран је, гумиран и долази у комплету с квалитетном торбицом. Антирефлексна стакла чине га веома пријатним за коришћење у свим временским условима, тако да је Идеалан за све љубитеље природе. Праволинијске је конструкције са Шмит-Пекан призмама од патентираног стакла БаК4. 

Сочива су превучена вишеслојним антирефлектујућим премазима тулл мулти цоатед. Фактор сумрака је 16, као и луминозност. Испуњен је азотом. Као код свих "Делтиних" двогледа на десном окулару је подешавање диоптрије од +4/-4, а остала подешавања се врше преко централно постављеног турета. Гаранција му је пет година, а цена се креће од 130 до 150 евра. 

Модел Војаџер ИИ 10x50, је двоглед из основне класе, продаје се по цени од 42 евра али то никако не значи да је лош. Сасвим је солидне конструкције и модерног дизајна, јасне, оштре и природне слике. Гумиран, лаган, с класичним карактеристикама. Одличан је избор за летовања и туристичка путовања.  

Има видно поље од 122 метра на 1.000 метара. Није водоотпоран, ни испуњен азотом, што значи да треба водити рачуна при наглим променама температуре, али је одличан у односу на ценовну класу. Користи иста стакла као и скупље серије, па су оштрина слике и пренос светлости феноменални. Испоручује се с ремником, поклопцима, прибором за одржавање и торбицом. 

Иделан пратилац у природи 

Форест ИИ увећања 8x42 је двоглед опште намене и веома квалитетне израде. Међу најбољима је у својој класи, а кошта око 135 евра. Има увећање од 8x, а пречник објектива је 42 мм. Водоотпоран је 30 минута на дубини до 10 метра. Идеалних је димензија 144x125x55 мм и масе 730 грама. Има кућиште од веома отпорне пластике. Пружа јасну слику и видно поље 150 метара на 1.000 метара. 

Најповољнији ценом је модел Воyагер ИИ 10x50. Сасвим је солидне конструкције и модерног дизајна, јасне, оштре и природне слике, фото: Жељко Кнежевић 

Идеалан је за све љубитеље природе. Има праволинијску конструкцију са Шмит-Пекан призмама, направљеним од патентираног стакла БаК4 пресвученог вишеслојним антирефлектујућим премазима. Фактор сумрака је 18,33, а испуњен је азотом. Жижна даљина је одређена на 55 мм - 75 мм. Гаранција му је пет година. 

Модел Форест ИИ 10x50, од претходног двогледа се разликује само по већем увећању (10x) и пречнику објектива (50 мм) и наравно цени (150 евра). То је уређај веома квалитетне израде, јасног увећања и оштре слике, отпоран на кишу и ударце. Погодан за посматрање и у условима слабије светлости. Идеалан за све љубитеље природе, а има одличан однос цене и квалитета. Укупне димензије су му 165x133x60 мм, а маса 870 грама. Има веома јасну слику и видно поље 94 метра на 1.000 метара.  

Форест ИИ - Има кућиште од веома отпорне пластике, фото: Жељко Кнежевић 

Модел Титаниум 8x42 представља највишу класу двогледа фирме "Делта Оптицал". Главна предност серије Титаниум су њихова изванредна оптичка својства. Оптичке призме су израђене од стакла БаК4 и антирефлексијског премаза са ефикасношћу изнад 98%. Гарантује оштре и јасне слике с верним бојама. Овај модел универзално хвале због потпуно занемарљивих оптичких грешака, као што су хроматске аберације и астигматизам.  

Модел "Титаниум" 8x42 представља "адмиралски брод", односно највишу класу двогледа фирме "Делта Оптицал",  фото: Жељко Кнежевић 

Двогледи серије Титаниум имају робусно алуминијумско кућиште. Дизајнирани су да оптимално комбинују висока оптичка својства и мале димензије. Тело двогледа је прекривено пластиком грубе текстуре, како би био удобан за држање у руци. Удобност повећавају и мекани гумени окулари и глатко оперативна механика, који омогућавају фокусирање на поглед са свом дужном пажњом. 

Сви Титаниум двогледи серије су водоотпорни и испуњени азотом. Не магле и врло су отпорни на удар и грубо руковање. Долазе с пуном гаранцијом од пет година по цени око 145 евра. Имају класичну, преломљену конструкцију и могућност постављања на сталак, с прихватом од 1/4 инча, увећање од 8x и пречник објектива 42 мм.  

Удобност повећавају и мекани гумени окулари,  фото: Жељко Кнежевић

Димензије су 160x176x65 мм, а маса 750 грама. Видно поље је 128 метара на 1.000 метара. Фактор сумрака је 18,3, а сјај, односно фактор луминозности - 27,6. Од 2017. у понуди произвођача су и модели серије Титаниум с праволинијском конструкцијом, али скоро идентичних осталих карактеристика. 

Прочитајте још:  Ефектно савршенство (ФОТО)

Ове двогледе у Пољској користи Гранична полиција и врло су задовољни општим квалитетом. Широм Европе их сматрају одличним избором, чији је квалитет увек бар за степен виши од цене. 

Борис Војводић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas