Oglas
· · Komentari: 0
Optika Kahles K18i

Efektno savršenstvo (FOTO)

Austrijska firma lansirala model većeg uvećanja, namenjen prvenstveno za sportska takmičenja u disciplinama IPSC i 3-gun

1608890795_kahles.jpg
kahles - foto: LJubiša Momčilović
Oglas

Novi logo, savremenog, dinamičnog i sportskog izgleda kao da je oživeo staru renomiranu kompaniju “Kahles”, koja je odvažno krenula da tržištu nudi nove proizvode, od dvogleda, laserskih daljinomera do njegovih prvih red dot nišana.  

Pročitajte još: Da li montaže za optički nišan moraju da budu skuplje od prosečnog karabina?

U odnosu na prethodni model, K18i je duži i teži, ali ima savršene optičke performanse, foto: LJubiša Momčilović

Na svetskom sajmu “Šot Šou” u Las Vegasu “Kahles” je predstavio laserski daljinomer monokular Helia RF-M 7x25 i novi širokougaoni optički nišan K18i, K serije, uvećanja 8x. Već nekoliko godina na tržištu optičkih nišana primećena je potražnja za modelima većeg uvećanja, tako da su se pojavili modeli sa uvećanjima 8x i čak 10x.  

Saradnja sa sportskim strelcima 

Prateći sugestije i zahteve najboljih sportskih takmičara Evrope i Severne Amerike “Kahles” je razvio sopstveni model. Rezultat ove uspešne saradnje je model K18i, namenjen pre svega sportskim strelcima u IPSC i 3-gun takmičenjima. 

Strelac može da bira između dve veličine polugice za podešavanje uvećanja, foto: LJubiša Momčilović

Nišan K18i predstavlja unapređenje legendarnog modela K16i, koji je predstavljen 2014. godine, sa kojim sam se bliže upoznao u Mađarkoj na prvenstvu Evrope u pušci 2015. godine. Bio sam oduševljen širinom vidnog polja, čistoćom slike i mogućnosti pucanja sa 1x uvećanjem, kao sa red dot nišanom.  

Takođe imao je fabričku ručku na točku za promenu uvećanja, što je omogućavalo njegovu brzu i preciznu promenua, bez gledanja na podeoke. Jednostavno, samo je trebalo zapamtiti željeni položaj ručice za određeno uvećanje, odnosno vrednost uvećanja kada se ručica nalazi na položaju 9, 12 ili 3 sata. Narednih nekoliko godina koristio sam K16i na svim svojim takmičarskim i lovačkim puškama.  

Specijalizovane končanice 

U odnosu na K16i, novi K18i je duži za 22 mm i teži 70 grama, ali ima savršene optičke performanse. Razvijen je za rafinirano i intuitivno gađanje između 20 i 300 m u IPSC i do 700 m u 3-gun takmičenjima. Veliki okular omogućava brzo uočavanje mete u odnosu na okolinu, što je važno takmičarima, kao i veliko vidno polje od 5,3-42,5 m/100 m i novi inovativni tip osvetljenja končanice nazvane Kahles Max Light. 

Ekstra svetla iluminacija u drugom fokalnom planu za jako pozadinsko osvetljenje, foto: Kahles

K18i je u drugom fokalnom planu, sa niskim turetima i elevacijom od 1cm/1klik/100m. Veliki zum faktor od 8x pa sve do realnog uvećanja 1x, pruža strelcu idealnu kombinaciju za gađanje na različitim rastojanjima, zajedno sa dve potpuno nove končanice razvijene za sportska takmičenja. 

Tokom dizajniranja ovih končanica vodilo se računa prvenstveno o njihovoj nameni za IPSC i 3-gun takmičenja. Da slika bude bez ikakvih izobličenja u odnosu na uvećanja, a da sve bude ipak precizno koordinisano između tačke, linija i centra mete.  

Nova razvijena polugica za podešavanje uvećanja može biti personalizovana sa dve veličine. Robusna izrada tela nišana potpuno je prilagođena strelcu, zajedno sa raznim drugim karakteristikama, omogućavaju najbolje moguće performanse u teškim takmičarskim uslovima, gde samo nekoliko desetinki mogu napraviti razliku između neuspeha i uspeha. K18i je podigao kvalitet slike na najveći mogući nivo, koristeći stakla iz premijum kategorije, kakva se ugrađuju i u čuvene Svarovski Z8 modele. 

Rešenje za sunčane dane 

Max Light funkcija za najjača pozadinska osvetljenja, koja su moguća na takmičenjima, foto: Kahles

Posebno ističem mogućnost dodatnog osvetljenja nišanske končanice, Max Light. U pitanju je odlična kombinacija jačine osvetljenja končanice za sunčane letnje dane, kada velika količina svetlosti zaslepljuje takmičara. U ovakvoj situaciji sam se našao više puta na takmičenjima u SAD. Prava noćna mora bilo je pucati ka istoku u zoru i predveče ka zapadu.  

Mnogo poena je izgubljeno zbog nemogućnosti da se jasno vide mete i nišani. U takvim situacijama jedina pomoć takmičarima je najjači intenzitet svetlosti nišanske tačke, koja može jasno da se vidi i pri direktnom izlaganju velikoj količini sunčeve svetlost. 

Brza promena uvećanja 

Novi nišan je optimizovan za IPSC i 3-gun mečeve, foto: LJubiša Momčilović

Uz optiku dobijaju se i dve ručice za promenu uvećanja, koje mogu da se skidaju i postave na različite pozicije, po želji takmičara. Takođe, one su različite dužine, tako da se i tu može izabrati najpovoljije rešenje za brzu i preciznu promenu uvećanja. Prednji deo je ojačan radi dodatne zaštite od udaraca, a kompanija daje garanciju na 10 godina za svoje modele K serije.  

Pročitajte još: Kakvu sliku pružaju kristalna sočiva u nemačkom spoteru? U najmanju ruku - savršenu

U svetu sportsko-taktičkog streljaštva austrijska firma zauzima sam vrh gde je, jedina sa proizvodima u apsolutnoj premijum klasi dine, što  opravdava cenu od oko 2.500 evra.  

LJubiša Momčilović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas