· · Коментари: 0
Таурус 605 Протецтор Поли

Иновативни заштитник из Бразила (ФОТО)

Један од ретких револвера магнум калибра, џепних димензија са полимерским рамом

1604314076_taurus.jpg
таурус - фото: Драган Шапоњић

Иако се код великокалибарских пиштоља полимерски рам користи дуже од четири деценије, код џепних револвера у магнум калибру то је још увек реткост. “Таурус” код овог револвера није направио тек једноставну измену материјлала за рам на постојећем моделу.  

Прочитајте још: Компактан и убојит љубимац жена (ФОТО)

Конципирано је потпуно ново оружје са јасним циљем да се добије лак, компактан самоодбрамбени револвер за целодневно ношење. Коришћен је полимер мат црне боје, а спајање је обављено класичним машинским завртњима. Профил рама је узак и прилагођен прикривеном ношењу. Иако попут већине ДА-СА револвера има откривен ударач, са стране га добрим делом заклања рам што смањује могућност да се закачи за одећу при потезању или коришћењу из џепа.  

Удобан хват 

Компактни Таурус 605 Протецтор Поли, фото: Драган Шапоњић

Цев са релативно танким зидовима је такође утопљена у полимерску облогу. Добош може бити од сатенски финишираног нерђајућег челика или од уобичајеног алатног са црним финишем. Дугме за ослобађање добоша, иако смештено на уобичајеном месту, утопљено је у контуре рама па је потребно мало привикавања да бисте обавили брзо препуњавање. Упркос малој маси, полимерски рам је нешто издашнијих димензија од уобичајених код “смалл фраме” револвера ове бразилске фирме из Порто Алегреа, па је и хват удобнији. 

Солидна прецизност  

Томе знатно допроноси облога дршке од мекане, оребрене гуме. Окидач на ДА режиму није нешто чиме се треба хвалити. Шта више, потребно је прилично силе за опаљење. С друге стране, запет ударач на СА режиму отпушта на нешто више од 2 кг а прецизност је таква да се пет метака без проблема спакује у главу силуете на 10 метара.

Чак је и полимерска облога цеви на Таурус 605 Протецтор сужена, фото: Драган Шапоњић

Предњи нишан је кратак део црвеног оптичког влакна, а задњи је класичан прорез. Једноставно и ефикасно решење. Попут Смит-Весона и “Таурус” има свој систем закључавања механизма назван ТСС (Таурус Секјурити Систем) који се блокира бравицом постављеном са задње стране ударача. Ако ништа друго, барем је естетски боље решење од С-В.  

Корак испред времена 

Трзај при опаљењу је осетан, али далеко од тога да је непријатан или да се тешко контролише. Добро профилисана дршка решава тај проблем. Ипак, имајте на уму да Протецтор није борбено или спортско оружје из кога се испаљују десетине и стотине метака на тренингу. То је последња одбрамбена опција за блиске удаљености и у тој улози је заиста добар. Иако се у САД може наћи по цени испод 400 долара. 

Прочитајте још: Компактни револвери су поново У ТРЕНДУ (ФОТО)

Сличности и разлике између Тауруса 605 и Смита 637, фото: Драган Шапоњић

Љубитељи револвера су (још увек) прилично традиционално оријентисана заједница, тако да ће ова “пластична новотарија” још неко време чекати на значајнији комерцијални успех. Без обзира на такав став, полимерски “Таурусов” револвер је употребљив и поуздан. А то је оно што се тражи. Само је мало испред свог времена. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.