Oglas
· · Komentari: 0
Taurus 605 Protector Poli

Inovativni zaštitnik iz Brazila (FOTO)

Jedan od retkih revolvera magnum kalibra, džepnih dimenzija sa polimerskim ramom

1604314076_taurus.jpg
taurus - foto: Dragan Šaponjić
Oglas

Iako se kod velikokalibarskih pištolja polimerski ram koristi duže od četiri decenije, kod džepnih revolvera u magnum kalibru to je još uvek retkost. “Taurus” kod ovog revolvera nije napravio tek jednostavnu izmenu materijlala za ram na postojećem modelu.  

Pročitajte još: Kompaktan i ubojit ljubimac žena (FOTO)

Koncipirano je potpuno novo oružje sa jasnim ciljem da se dobije lak, kompaktan samoodbrambeni revolver za celodnevno nošenje. Korišćen je polimer mat crne boje, a spajanje je obavljeno klasičnim mašinskim zavrtnjima. Profil rama je uzak i prilagođen prikrivenom nošenju. Iako poput većine DA-SA revolvera ima otkriven udarač, sa strane ga dobrim delom zaklanja ram što smanjuje mogućnost da se zakači za odeću pri potezanju ili korišćenju iz džepa.  

Udoban hvat 

Kompaktni Taurus 605 Protector Poli, foto: Dragan Šaponjić

Cev sa relativno tankim zidovima je takođe utopljena u polimersku oblogu. Doboš može biti od satenski finiširanog nerđajućeg čelika ili od uobičajenog alatnog sa crnim finišem. Dugme za oslobađanje doboša, iako smešteno na uobičajenom mestu, utopljeno je u konture rama pa je potrebno malo privikavanja da biste obavili brzo prepunjavanje. Uprkos maloj masi, polimerski ram je nešto izdašnijih dimenzija od uobičajenih kod “small frame” revolvera ove brazilske firme iz Porto Alegrea, pa je i hvat udobniji. 

Solidna preciznost  

Tome znatno dopronosi obloga drške od mekane, orebrene gume. Okidač na DA režimu nije nešto čime se treba hvaliti. Šta više, potrebno je prilično sile za opaljenje. S druge strane, zapet udarač na SA režimu otpušta na nešto više od 2 kg a preciznost je takva da se pet metaka bez problema spakuje u glavu siluete na 10 metara.

Čak je i polimerska obloga cevi na Taurus 605 Protector sužena, foto: Dragan Šaponjić

Prednji nišan je kratak deo crvenog optičkog vlakna, a zadnji je klasičan prorez. Jednostavno i efikasno rešenje. Poput Smit-Vesona i “Taurus” ima svoj sistem zaključavanja mehanizma nazvan TSS (Taurus Sekjuriti Sistem) koji se blokira bravicom postavljenom sa zadnje strane udarača. Ako ništa drugo, barem je estetski bolje rešenje od S-V.  

Korak ispred vremena 

Trzaj pri opaljenju je osetan, ali daleko od toga da je neprijatan ili da se teško kontroliše. Dobro profilisana drška rešava taj problem. Ipak, imajte na umu da Protector nije borbeno ili sportsko oružje iz koga se ispaljuju desetine i stotine metaka na treningu. To je poslednja odbrambena opcija za bliske udaljenosti i u toj ulozi je zaista dobar. Iako se u SAD može naći po ceni ispod 400 dolara. 

Pročitajte još: Kompaktni revolveri su ponovo U TRENDU (FOTO)

Sličnosti i razlike između Taurusa 605 i Smita 637, foto: Dragan Šaponjić

LJubitelji revolvera su (još uvek) prilično tradicionalno orijentisana zajednica, tako da će ova “plastična novotarija” još neko vreme čekati na značajniji komercijalni uspeh. Bez obzira na takav stav, polimerski “Taurusov” revolver je upotrebljiv i pouzdan. A to je ono što se traži. Samo je malo ispred svog vremena. 

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas