· · Коментари: 0
Ексклузивно из Јекатеринбурга

Како сам држао у рукама артефакт ВЕЛИКЕ историјске ВРЕДНОСТИ- Дучеов поклон Герингу (ФОТО)

Од краја Другог светског рата почасни бодеж Бенита Мусолинија се налазио у приватној колекцији и никад до сада није био јавно изложен или понуђен на продају на аукцији

1621858738_bodez.jpg
бодез - фото: Љубиша Момчиловић

Захваљујући љубазности руског историчара, кустоса музеја клуба "Архангел Михаил", из Јекатеринбурга, био сам у прилици да се ближе упознам са многим артефактима непроцењиве историјске и колекционарске вредности – прича Љубиша Момчиловић, члан редакције “Калибра”, после повратка из Русије.  

Прочитајте још:  Раритет светских размера (ФОТО)

Углавном се радило о личним предметима нацистичких лидера, који су их поседовали од раних двадесетих година 20. века, па све до завршетка Другог светског рата. Неописив је осећај када у рукама држите личне предмете људи који су обележили битне периоде историје. 

Бодеж је 1937. године, урађен по угледу на древни римски Пугио, фото: Љубиша Момчиловић

Протеклог месеца указала ми се прилика да присуствујем изложби на којој је представљен почасни бодеж који је лидер фашистичке Италије, Дуче Бенито Мусолини поклонио врховном команданту немачких ваздушних снага и министру авијације Херману Герингу и том приликом га именовао за генерала фашистичке милиције МВСН (Милизиа Волонтариа пер Ла Сицурезза Назионале). 

Сечиво је двострано, полирано и завршава се симетричним врхом, фото: Љубиша Момчиловић 

Овај јединствени модел ножа је 1937. године по захтеву Мусолинија посебно урађен по угледу на древни официрски бодеж Римског Царства - Пугио (латински). Дршке су направљене у стилу римских мермерних стубова. Основа је од слоноваче а уздужне линије су од злата. Рукохват се завршава равнм штитником, благо закривљеним на крајевима. На средини штитника налази се амблем италијанског фашизма - "сноп жита", преузет из Римског Царства. 

Флорална гравура на сечиву и натпис: "Бенито Муссолини - Генералоберст Геринг", фото: Љубиша Момчиловић 

Укупна дужина бодежа је 34,5 цм а ширина 9 цм. Сечиво је двострано, полирано и завршава се симетричним врхом. Гравирано је цветним дезеном са натписом: "Бенито Муссолини – Генералоберст Геринг”. 
Каније су направљене од злата у виду решетке настале по древним римским мотивима. Испод решетке подлога је пресвучена црвено-љубичастим плочицама од полудрагог камена. На горњем делу футроле, са десне стране налази се копча за везивање за каиш. .

Геринг је Мусолинија одликовао немачким Пилотско-извиђачким орденом са дијамантима, фото: Љубиша Момчиловић 

Мусолини је у септембру 1936. године добио Хитлеров позив да посети Немачку, али је убрзо та посета одложена. У јуну 1937. договорено је да Дуче борави у Немачкој од 25-29. септембра исте године. Та посета је била и Мусолинијево прво путовање ван Италије још од 1925. године, а уједно и његова једина државничка посета некој земљи. 

Златне каније су у виду решетке настале по древним римским мотивима, фото: Љубиша Момчиловић

У току боравка у Немачкој Мусолини је прихватио Герингов позив да га посети у његовој приватној вили, Царинхалл ин Сцхорфхеиде, у предграђу Берлина. На том састанку Дуче је бодеж поклонио Герингу, именујући га истовремено за почасног генерала фашистичке милиције МВСН, чији је врховни командант био управо Мусолини. За узврат Геринг је Мусолинија одликовао немачким Пилотско-извиђачким орденом са дијамантима. Мусолини је изузетно ценио овај орден (и сам је био пилот), тако да га је наредних година увек носио на својој униформи. 

Прочитајте још: Немачка јуришна пушка у рукама и Хитлера и Стаљина (ФОТО)

У току боравка у Немачкој, Мусолини је прихватио Герингов позив да га посети у његовој приватној вили, фото: музеј клуба “Архангел Михаил”

После Другог светског рата бодеж је био у приватној колекцији чувеног светског колекционара дотт. Антониа Спада, из Бреше. Господин Спада био је банкар и ЦЕО италијанске фабрике оружја "Беррета", уједно и дугогодишњи је пријатељ породице Мусолини. Одскора овај вредни артефакт је део збирке музеја клуба “Архангел Михаил” из Русије. 

Љубиша Момчиловић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.