Oglas
· · Komentari: 0
Kolekcionarsko oružje

Nemačka jurišna puška u rukama i Hitlera i Staljina (FOTO)

Henel M.Kb.42(H), serijskog broja 5 jedinstven istorijski primerak neprocenjive vrednosti

1598430625_Haenel.jpg
Haenel - foto: Arhangel Mihael
Oglas

Priča o ovoj pušci počinje još 1938. godine kada je dizajnerski tim fabrike “Henel”, pod rukovodstvom genijalnog dizajnera Huga Šmajsera, počeo rad na revolucionarnom oružju u novom kalibru 7,9x33 Kurz. 

Pročitajte još: Od ratnog heroja do kolekcionarske ikone (FOTO)

Model M.Kb. 42(H) i unapređena verzija MP43/1 (StG43/1), foto: Arhangel Mihael

Početni originalni naziv bio je Machinenkarabiner - M.Kb. - automatski karabin. U daljem usavršavanju ovog modela, naziv je promenjen u jurišni karabin, a poslednja i finalna verzija bila je - jurišna puška. 

Jedinstven primerak iz privatne zbirke 

Primerak Haenel M.Kb.42(H), serijskog broja 5, jedinstven je po najranijem serijskom broju ovog sistema oružja, uzimajući u obzir sve svetske kolekcije oružja, kako privatne, tako i muzejske. Naredni najniži serijski broj ovog sistema oružja nalazi se u Artiljerijskom muzeju grada Petrograda (Sankt Peterburg) pod rednim brojem 287. 

Hitlerovo oduševljenje 

Prvobitni i unapređeni model, foto: Arhangel Mihael

Istorijski put jurišne puške Henel M.Kb.42(H) broj 5 bio je veoma interesantan. Juna 1942. godine kompanija “Henel” prezentovala je prvih pet primeraka oružja Vrhovnoj komandi i državnom rukovodstvu Trećeg Rajha, uključujući i ministra za naoružanje Alberta Špera. To je bila prilika da se predstave prednosti ovakvog sistema oružja nad automatskim pištoljima (MP 38, MP 40) i karabinima (M98k) koji su već bili u upotrebi. 

Rezultati testova su impresionirali sve prisutne, a pogotovo Adolfa Hitlera, kome je raspoloženje bilo na zavidnom nivou, zbog uspeha nemačke armije na Istočnom frontu, napredovanja prema Staljingradu i pripremama za ofanzivu na Kavkaz. 

Različiti nišani, foto: Arhangel Mihael

Tokom testiranja novog modela, Adolf Hitler uzima primerak broj 5 i drži tokom fanatičnog govora, narednih 15 minuta (svedočenje iz Memoara Alberta Špera, London 1973. godine). Rukovodstvo kompanije “Henel” posle govora Adolfa Hitlera, odlučuje da upravo ovaj primerak broj 5 izloži u muzeju kompanije kao počasnu relikviju. 

Trupno testiranje na Istočnom frontu 

Po dobijanju dozvole za dalju proizvodnju, “Haenel” u julu 1942. godine proizvodi još 50 komada, koje potom šalje na Istočni front. To je bio i način da se ova puška dalje testira i unapređuje. 

Jedinstven kolekcionarski primerak Haenel M.Kb. 42(H) serijski broj 5, foto: Arhangel Mihael

Uporedo sa kompanijom “Haenel” i Erik Valter je radio na usavršavanju ovog automatskog karabina. Obe kompanije su se trudile da dobiju posao oko proizvodnje. Tokom upotrebe u surovim uslovima na Istočnom frontu, primerci izrađeni u “Henelu”, bolje su se pokazali od konkurentskih. 

Unapređeni modeli 

“Haenel” je koristio jednostavniji i jeftiniji proces izrade, tako da su mogli da proizvedu više primeraka oružja. U periodu od septembra 1942. do aprila 1943. godine “Henel” je jedinicama na frontu isporučio 8.000 komada, dok je “Valter” bio daleko ispod ove brojke i mogao je da plasira tek 3.000 primeraka jurišne puške. 

Promene u sistemu pozajmice gasova, foto: LJubiša Momčilović

 

Daljom eksploatacijom puške u borbi ukazala se potreba za unapređenjem i promenama u dizajnu - to je rezultiralo izradom novog modela i promene naziva u MP43a. Novi model se proizvodio od juna 1943. do decembra 1943. godine pod nazivom MP43/1 (StG43/1). Usavršavanje se i dalje nastavilo i to preko modela MP43 (StG43) i StG44. 

“Novi život” u SSSR 

Sovjeti 1945. godine ulaze u Nemačku. Iza prvih borbenih udarnih trupa stizale su jedinice sastavljene od stručnjaka za oružje. Nihov zadatak bio je da sakupljaju oružje, nacrte ili informacije o naprednim inovacijama ili rešenjima. Tako je i junak naše priče M.Kb. 42(H) broj 5 uzet iz muzeja i poslat u SSSR. 

Oznaka Modela M.Kb.42 (H) sa leve strane sanduka, foto: LJubiša Momčilović

U predvečerje 24. juna 1945. godine, tokom svečanog prijema u čast Dana pobede nad fašizmom, u prostorijama Kremlja organizovana je postavka perspektivnog oružja, oduzetog tokom Otadžbinskog rata. Postavci je prisustvovalo rukovodstvo SSSR, Vrhovna komanda i predstavnici vojno-industrijskog kompleksa.
U jednom trenutku Staljin je prišao stolu, pogledao izloženo oružje, uzeo M.Kb. 42(H) broj 5 i obratio se prisutnima: “Drugovi, treba nam ovako nešto, samo bolje”. Sve je bilo spremno za novu legendu - AK 47. 

Pročitajte još: Automat Uzi - ponos Izraela

Najniži serijski broj modela na svetu - broj 5, foto: Arhangel Mihael

Dalja sudbina ovog primerka je vezana za NII-61, “Ustanovu za istraživanje i razvoj”, u kojoj je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka testirano i unapređeno na desetine raznih vrsta municije. Puška M.Kb. 42 (H) broj 5 je u tom periodu korišćena kao model za upoređivanje, sve do 1992. godine kada je onesposobljena za upotrebu i prodata kolekcionarima. 

LJubiša MOMČILOVIĆ 

Veliku zahvalnost dugujemo Sportsko-patriotskom klubu Arhangel Mihael, Jekaterinburg, Rusija, na ustupljenom istorijskom materijalu. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas