· · Коментари: 0
Ругер СП-101

Компактни револвери су поново У ТРЕНДУ (ФОТО)

Иако је прво вишеметно ручно оружје, ни у савременим условима револвер није изгубио на актуелности

1603103001_SP-101.jpg
СП-101 - фото: Драган Шапоњић

Једноставност употребе је један од адута модерних револвера са ДА/СА системом окидања. Када напуните добош (цилиндар), довољно је уперити оружје у “опасном правцу” и повући окидач. Нема потребе за репетирањем, размишљањем о кочници, а у случају било каквог проблема са опаљењем једноставно поново повучете окидач без потребе за додатном манипулацијом. 

Прочитајте још: Апсолутно неуништив! Ругер Секјурити Сикс након испаљених милион и по метака остао неоштећен

Идеалан формат за много намена, фото: Драган Шапоњић

Највеће тржиште за ову врсту оружја већ традиционално представљају САД. Ругер СП-101 је представник класично конципираног револвера, комплетно израђеног од нерђајућег челика. Има цев дугу 107 мм, а уступак модерним временима је коришћење спиралних опруга тамо где се традиционално користе лиснате. 

Изузетан баланс 

Спиралне опруге допуштају мање димензије, већи распон оптерећења и дужи животни век, али у поређењу са лиснатим опругама имају нешто спорији “одзив” и окидање није тако лагано и глатко јер се сила прогресивно повећава сабијањем.  

Робусан иако компактан, фото: Драган Шапоњић

СП-101 је оружје које ће вас освојити при првом контакту. Упркос скромним димензијама рукохвата чије су облоге израђене од комбинације гуме и изрезбареног дрвета, револвер се јако удобно држи и баланс му је веома добар. Дужа цев са пет жлебова осим бољег искоришћења барутних гасова доноси и дужу нишанску линију. Добош са капацитетом од пет метака значи мању ширину (34 мм), па је неприметно ношење испод одеће олакшано, али овај револвер није ограничен на улогу одбрамбеног оружја. 

Одлична прецизност 

Мала дебљина снажног Ругера, фото: Драган Шапоњић

Веома је употребљив као део теренске опреме са савим довољно снаге, домета и прецизности. Без проблема се може користити као оружје за преживљавање ако сте трекер, планинар или риболовац у дивљини. Предњи нишан има упадљиву ознаку од оптичког влакна зелене боје, која се јасно види и у лошим светлосним условима. Прецизност је одлична, нарочито у СА режиму где је сила окидања испод 2 кг (субјективна процена), а ДА окидање је барем двоструко теже. 

Џепни “тенк” 

Конструкција попут тенка не оставља места сумњи у издржљивост, али је тежина зрна за .357 Маг ограничена дужином добоша. С обзиром на то да модерна муниција калибра .38 Специал има веома велике распоне различитих пуњења, са новим барутима перформансе метка .357 Магнум су скоро надохват руке. Искрено, сматрам да је метак .357 Магнум непримерен за већину реалних ситуација, нарочито ако се узме у обзир намена оваквог оружја. 

Ругер СП-101 има капацитет од 5 метака, фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Револвер којим је шериф Дивљи Бил Хикок устрелио 100 људи

Иако је цена који произвођач препоручује прилично висока – 370 долара, поједини дистрибутери (као што је “Броунелс”) имају понуду нижу и до три стотина долара. О таквој инвестицији у универзално оружје вреди размислити. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.