· · Коментари: 0
Преживљавање

Најефикасније средство за СПАСАВАЊЕ голог ЖИВОТА у случају потхлађености (ФОТО)

Уколико се удаљавамо од цивилизације, макар на једну ноћ, поготово уколико идемо у планину или је наступило хладно време врећа за спавање има приоритет првог реда

1609252683_sleepingbag.jpg
слеепингбаг - фото: Волфскин

Уколико идемо у природу и планирано или не, морамо напољу да преноћимо, морамо сеобезбедити од хипотермије. Неспорно је да је у дивљини могуће направити прилично удобан лежај од приручних средстава и ложити ватру како би одржавли телесну температуру. Али то има своју цену. 

Прочитајте још: Сигурност и комфор на планини ЗА тили ЧАС (ФОТО)

Да бисте израдили лежај, треба да проведете много времена у његовој припреми, а у планини ноћ пада неколико сати пре него у равници. Такође, потребно је прикупити довољну количину дрва за огрев. Још један од проблема је да неко можда неће бити у ситуацији да наложи ватру. Рецимо, киша је данима лила и наквасила је дрва, а хипотермија је почела да узима свој данак.  

Тада долази до пуног изражаја врећа за спавање. Адекватна већа за спавање омогућава добру заштиту од хладноће и миран сан, неопходан за прикупљање снаге за нови дан. Међутим, није свака врећа пођеднако добра за све прилике.  

Квалитетна врећа за спавање на терену може да значи разлику између удобно или мизерно проведене ноћи, фото: Волфскин

Уколико знате којом конкретном активности ћете се бавити и знате понешто о самим врећама, можете направити најбољи избор. На тај начин, имаћете врећу која ће вас адекватно штити од хладноће, али ће уједно бити и довољно компактна да не представља проблем код паковања и ношења.  

Поједини типови цивилних врећа за спавање су у намерно израђени у јарким бојама тако да су лако уочљиви и са великих даљина. Ово је од изузетне важности код преживљавања, када врећа за спавање може послужити и као средство за сигнализацију. Логорски (камперски) тип нуди нешто већу удобност, пространије су, те приликом спавања, уколико се преврћете, то ћете чинити унутар вреће. 

Модел који датира још из ЈНА је и даље  присутан међу овдашњим корисницима, фото: Н. Трифуновић

Планинарски или алпинистички тип вреће за спавање, прати захтеве целодневног ношења, тако да мора да буде компактна и лагана, што се постиже кроз материјал израде, али и крој. 

Осим по величини, вреће за спавање се разликују и по томе за које су поднебље, односно које годишње доба прављене. Приликом набавке опреме, уколико финансије не дозвољавају куповину више типова врећа за спавање, препоручљиве су универзалне или тросезонске јер покривају пролеће, лето и јесен. Намењене су за температуре до -10 степени целзијуса, али уколико сте довољно маштовити, уз пар једноставних трикова, можете је користити и на нешто нижим температурама. 

Направите мали первез и почните са мотањем, притом истискујте ваздух из вреће, фото: Н. Трифуновић

Обавезно бирајте водоотпорну врећу са капуљачом И напуњену паперјем. Иако је ово скупља варијанта у хладним ноћима вреде злата. Међутим, уколико се крећете по подручју са већом влагом, односно, уколико постоји већа шанса да поквасите врећу изаберите ону са синтетичком испуном од полиестера. Знатно је јефтинија од гушчјег перја, али и када је мокра, задржава изолациона својства. Мана је у нешто већој маси и лошијој компресивности. 

Када завршите са мотањем, подврните отвор вреће према унутра. На тај начин ћете у потпуности да заштитите врећу од кише приликом транспорта, фото: Н. Трифуновић

Док будете на излету, ваша врећа за спавање ће бити спакована у одговарајућу врећицу. Уколико је носите на ранцу, препоручујемо да врећу за спавање убаците у кесу (рецимо за смеће). Тако ћете је очувати потпуно сувом чак и на најјачем пљуску. 

Када је спавање готово, врећа прозрачена, потребно је поново упаковати врећу. Обавезно направите мали перваз, тако да гумирани део приликом мотања у потпуности покрије комплетну врећу. Када мотате, радите то “на тврдо”, односно, не дозволите да врећа буде мека. На крају, подврните отвор надоле и чврсто затегните каишеве. На овај начин сте у потпуности заштитили врећу од кише и снега, те је можете носити окачену и са вањске стране ранца без бојазни да ће се поквасити. 

Прочитајте још: Расте популарност ВРЕЋЕ ЗА БИВАК

Компресионе вреће чувају драгоцени простор у ранцу, Н. Трифуновић

Без обзира на то да ли је ваша врећа од синтетике или гушчјег перја, морате водити рачуна да је чиста, сува и да је пазите. На тај начин продужавате њен животни век, а она ће вам узвратити квалитетном топлотном изолацијом.  

Нинослав Трифуновић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.