· · Коментари: 0
Ножеви

Неодвојиви део имиџа специјалних јединица војске и полиције (ФОТО)

Првенствено намењени специјалним јединицама, Екстрема Ратио ножеви понуђени су и цивилном тржишту

1592922316_e-ratio.jpg
е-ратио фото: “Екстрема Ратио”

Модели италијанског произвођача Екстрема Ратио скоро никога не остављају равнодушним. Њихове ножеве или воле или се згражавају због дизајна, а неретко и због прилично високих цена. Ипак, нико не може да им оспори висок квалитет материјала и прецизну израду. Генерално, копља се ломе око препознатљивог облика насталог као резултат напредног индустријског дизајна. 

Прочитајте још: СВЕТИ ГРАЛ међу опремом за боравак у дивљини

Без обзира на то да ли вам се ова дизајнерска решења допадају, корисници ЕР ножева никада нису имали примедбе на ергономију. Напротив, многи су били пријатно изненађени при првом контакту. Иако тако не изгледа на први поглед, добрим делом заслуга за то припада коришћењу елемената традиционалних ножева при дизајнирању нових ЕР модела. 

 Двосеклица Ардити, фото: “Екстрема Ратио”

Модели као што су Ресолза, Ти-Разор или Блек Талон су директни наследници класичних патада и џепних бријача, док су Примо Цорсо, ЦН1, 39-09, Адра, Цорво и многи други користили усавршена решења познатих и неретко у борби доказаних фиксних ножева. 

Усавршена решења познатих модела

Ардити је назив јединице из Првог светског рата која је утеривала страх у кости непријатељима гдегод да су се налазили. Пре него што су створене савремене специјалне јединице, ови италијански мајстори ноћних препада, изненадних јуриша, ратовања иза линије додира и хватања заробљеника, уносили су панику међу аустроугарске јегере високо у Алпима.

 Ардити Делукс са кожном футролом, фото: “Екстрема Ратио”

Данас, њихови наследници су тзв. инкурсори тј. диверзанти, који веома поштују борбени нож својих предходника настао прерадом бајонета пушке Ветерли М-1870. Зато су свој службени нож назвали по њима. Ардити има 167 мм дугу двосеклу оштрицу и једноставну, удобну дршку од полимера са штитником од челичног лима. Направљено је тачно 1918 комада ових ножева за цивилно тржиште по цени од 374 евра, као и још 100 примерака Делукс модела са дрвеном дршком, полираним сечивом и кожном футролом по цени од 644 евра. Италијани цене славне епизоде из своје прошлости. 

Универзални и скупи

рапнел Уан добар универзалан нож, фото: “Екстрема Ратио”

Шрапнел Уан је суштински ценовно приступачнија верзија модела Психо-15 из промотивне кичен-тактикал серије универзалних ножева. За ову прилику, класичан радни нож за обраду хране са одлично профилисаном оштрицом, добио је зелену дршку од меканог полимера, црни финиш и платнену футролу. Челик Н-690 дебео 6,3 мм равно је брушен целом висином и равномерно се сужава према врху. Баланс ножа је одличан, а дршка веома удобна. Са 157 мм дугим сечивом Шрапнел уан је добар избор за радни, ловачки или камперски нож, уколико сте спремни да за нега издојите 230 евра, што за ЕР ножеве није нарочито висока сума. 

Интегрални Стил Талон носи се око врата, фото: “Екстрема Ратио”

Н.К. Стил Талон припада категорији компактних фиксних ножева намењених ношењу у лаганој кјудекс футоли окачаној о врат. Нож има потпуно монолитну структуру, израђен је од једног откивка Бохлер челика Н-690 дебљине 2,7 мм, што му масу држи на прихватљивих 90 грама упркос укупној дужини од 188 мм. Сечиво има наглашено оборен, тзв. wарнцлифе врха са равном оштрицом, па је подесно за прецизне радове. Због сечива постављеног под углом у односу на дршку, нож има српаст облик па отуда и име Стеел Талон (челична канџа). Употребљива и практична алатка, иако са ценом од 145 евра на тржишту можете пронаћи и знатно јефтиније алтернативе.

Борбени ножеви за цивиле

АСФК СФ је нова верзија чистокрвног борца, фото: “Екстрема Ратио”

А.С.Ф.К. С.Ф. за разлику од модела А.С.Ф.К. на доњем крају нема испуст за ударање и разбијање стакла. Тиме је још ближи изворним “рововским ножевима” коришћеним у Првом и Другом светском рату. Рововски нож је у суштини комбиновано хладно оружје, које се састоји од бодежа и/или оштрице са рукохватом израђеним у облику боксера. Ова интерпретација чувеног ратног оружја заслужује поштовање сваког познаваоца борбе прса у прса. Били смо у прилици да испробамо прву врзију А.С.Ф.К. и утисци су одлични. 

Нож је неочекивано лак и брз у руци, јер је боксер интегрални део усадника и израђен је од челика дебелог 6,3 мм, што му је донело уштеду на маси, а бочне странице дршке су од меканог полимера форпрене. Сечиво је одлично конципирано, снажно али није претешко. Равно је брушено до половине висине и по форми прилично слично Рандалл моделима борбених ножева. Припадајућа футрола од цордуре има чврст уложак и двоструко копчање, које спречава да вам нож случајно испадне. Цена је 349 евра, али остаје недоумица коме је овакав комад намењен? Наравно, увек ће се наћи известан број заљубљеника спремних да плате овакав спој традиционалног оружја и модерног дизајна и материјала, али реално гледано практична примена оваквог ножа је уско ограничена на блиску борбу. 

Увек добродошли фолдери

Лаки је типичан борбени фолдер, фото: “Екстрема Ратио”

БД4 Лаки покушава да повеже класичне италијанске преклопне ножеве елегантне и функционалне форме са модерним очекивањима корисника из тзв. тактичке заједнице. Реч је о великом, симетричном фолдеру са врхом намењеном пробадању и делимично назубљеним, 123 мм дугим сечивом равно брушеним целом ширином. Отвара се као флиппер, али у бази сечива има обостране испусте који служе као штитник када је нож у отвореном положају. Рукохват је од алуминијумске легуре антицородал анодизиране у црну или пустињску браон боју. Цена се креће око 170 евра у зависности од верзије. 

Прочитајте још: Светлост од Сунца до Земље путује 8 минута - ми је испоручујемо на притисак прекидача

Компактан фолдер БФО Р, фото: “Екстрема Ратио”

БФО Р је један од најмањих ЕР фолдера (и ножева уопште). Са сечивом од 2,5 мм дебљине и дугим 55 мм уз дршку од ливеног најлона, успео је да масу сведе на само 50 грама што је практично неосетно у џепу. Притом, практичност и употребљивост нису жртвовани, јер равно брушење гарантује добре перформансе у сечењу, а линер-лоцк брава не прави компромисе по питању чврстине. Нож се отвара преко испуста на леђима сечива, као код старих бријача, а укупна појава и облик су практични и свеприсутни. Финиш је издржљив стоун-вош а цена је сасвим прихватљивих 80 евра, па је за очекивати да привуче и купце који углавном не припадају кругу обожавалаца ЕР ножева. 

Прочитајте још: Нулта толеранција челичних љубимаца

"Екстрема Ратио" се тренутно бори са бројним плагијаторима и произвођачима јефтиних копија веома ниског квалитета, који најчешће долазе из Индије и Пакистана.

Драган ШАПОЊИЋ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.