· · Komentari: 0
Noževi

Neodvojivi deo imidža specijalnih jedinica vojske i policije (FOTO)

Prvenstveno namenjeni specijalnim jedinicama, Ekstrema Ratio noževi ponuđeni su i civilnom tržištu

1592922316_e-ratio.jpg
e-ratio foto: “Ekstrema Ratio”

Modeli italijanskog proizvođača Ekstrema Ratio skoro nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. NJihove noževe ili vole ili se zgražavaju zbog dizajna, a neretko i zbog prilično visokih cena. Ipak, niko ne može da im ospori visok kvalitet materijala i preciznu izradu. Generalno, koplja se lome oko prepoznatljivog oblika nastalog kao rezultat naprednog industrijskog dizajna. 

Pročitajte još: SVETI GRAL među opremom za boravak u divljini

Bez obzira na to da li vam se ova dizajnerska rešenja dopadaju, korisnici ER noževa nikada nisu imali primedbe na ergonomiju. Naprotiv, mnogi su bili prijatno iznenađeni pri prvom kontaktu. Iako tako ne izgleda na prvi pogled, dobrim delom zasluga za to pripada korišćenju elemenata tradicionalnih noževa pri dizajniranju novih ER modela. 

 Dvoseklica Arditi, foto: “Ekstrema Ratio”

Modeli kao što su Resolza, Ti-Razor ili Blek Talon su direktni naslednici klasičnih patada i džepnih brijača, dok su Primo Corso, CN1, 39-09, Adra, Corvo i mnogi drugi koristili usavršena rešenja poznatih i neretko u borbi dokazanih fiksnih noževa. 

Usavršena rešenja poznatih modela

Arditi je naziv jedinice iz Prvog svetskog rata koja je uterivala strah u kosti neprijateljima gdegod da su se nalazili. Pre nego što su stvorene savremene specijalne jedinice, ovi italijanski majstori noćnih prepada, iznenadnih juriša, ratovanja iza linije dodira i hvatanja zarobljenika, unosili su paniku među austrougarske jegere visoko u Alpima.

 Arditi Deluks sa kožnom futrolom, foto: “Ekstrema Ratio”

Danas, njihovi naslednici su tzv. inkursori tj. diverzanti, koji veoma poštuju borbeni nož svojih predhodnika nastao preradom bajoneta puške Veterli M-1870. Zato su svoj službeni nož nazvali po njima. Arditi ima 167 mm dugu dvoseklu oštricu i jednostavnu, udobnu dršku od polimera sa štitnikom od čeličnog lima. Napravljeno je tačno 1918 komada ovih noževa za civilno tržište po ceni od 374 evra, kao i još 100 primeraka Deluks modela sa drvenom drškom, poliranim sečivom i kožnom futrolom po ceni od 644 evra. Italijani cene slavne epizode iz svoje prošlosti. 

Univerzalni i skupi

rapnel Uan dobar univerzalan nož, foto: “Ekstrema Ratio”

Šrapnel Uan je suštinski cenovno pristupačnija verzija modela Psiho-15 iz promotivne kičen-taktikal serije univerzalnih noževa. Za ovu priliku, klasičan radni nož za obradu hrane sa odlično profilisanom oštricom, dobio je zelenu dršku od mekanog polimera, crni finiš i platnenu futrolu. Čelik N-690 debeo 6,3 mm ravno je brušen celom visinom i ravnomerno se sužava prema vrhu. Balans noža je odličan, a drška veoma udobna. Sa 157 mm dugim sečivom Šrapnel uan je dobar izbor za radni, lovački ili kamperski nož, ukoliko ste spremni da za nega izdojite 230 evra, što za ER noževe nije naročito visoka suma. 

Integralni Stil Talon nosi se oko vrata, foto: “Ekstrema Ratio”

N.K. Stil Talon pripada kategoriji kompaktnih fiksnih noževa namenjenih nošenju u laganoj kjudeks futoli okačanoj o vrat. Nož ima potpuno monolitnu strukturu, izrađen je od jednog otkivka Bohler čelika N-690 debljine 2,7 mm, što mu masu drži na prihvatljivih 90 grama uprkos ukupnoj dužini od 188 mm. Sečivo ima naglašeno oboren, tzv. warnclife vrha sa ravnom oštricom, pa je podesno za precizne radove. Zbog sečiva postavljenog pod uglom u odnosu na dršku, nož ima srpast oblik pa otuda i ime Steel Talon (čelična kandža). Upotrebljiva i praktična alatka, iako sa cenom od 145 evra na tržištu možete pronaći i znatno jeftinije alternative.

Borbeni noževi za civile

ASFK SF je nova verzija čistokrvnog borca, foto: “Ekstrema Ratio”

A.S.F.K. S.F. za razliku od modela A.S.F.K. na donjem kraju nema ispust za udaranje i razbijanje stakla. Time je još bliži izvornim “rovovskim noževima” korišćenim u Prvom i Drugom svetskom ratu. Rovovski nož je u suštini kombinovano hladno oružje, koje se sastoji od bodeža i/ili oštrice sa rukohvatom izrađenim u obliku boksera. Ova interpretacija čuvenog ratnog oružja zaslužuje poštovanje svakog poznavaoca borbe prsa u prsa. Bili smo u prilici da isprobamo prvu vrziju A.S.F.K. i utisci su odlični. 

Nož je neočekivano lak i brz u ruci, jer je bokser integralni deo usadnika i izrađen je od čelika debelog 6,3 mm, što mu je donelo uštedu na masi, a bočne stranice drške su od mekanog polimera forprene. Sečivo je odlično koncipirano, snažno ali nije preteško. Ravno je brušeno do polovine visine i po formi prilično slično Randall modelima borbenih noževa. Pripadajuća futrola od cordure ima čvrst uložak i dvostruko kopčanje, koje sprečava da vam nož slučajno ispadne. Cena je 349 evra, ali ostaje nedoumica kome je ovakav komad namenjen? Naravno, uvek će se naći izvestan broj zaljubljenika spremnih da plate ovakav spoj tradicionalnog oružja i modernog dizajna i materijala, ali realno gledano praktična primena ovakvog noža je usko ograničena na blisku borbu. 

Uvek dobrodošli folderi

Laki je tipičan borbeni folder, foto: “Ekstrema Ratio”

BD4 Laki pokušava da poveže klasične italijanske preklopne noževe elegantne i funkcionalne forme sa modernim očekivanjima korisnika iz tzv. taktičke zajednice. Reč je o velikom, simetričnom folderu sa vrhom namenjenom probadanju i delimično nazubljenim, 123 mm dugim sečivom ravno brušenim celom širinom. Otvara se kao flipper, ali u bazi sečiva ima obostrane ispuste koji služe kao štitnik kada je nož u otvorenom položaju. Rukohvat je od aluminijumske legure anticorodal anodizirane u crnu ili pustinjsku braon boju. Cena se kreće oko 170 evra u zavisnosti od verzije. 

Pročitajte još: Svetlost od Sunca do Zemlje putuje 8 minuta - mi je isporučujemo na pritisak prekidača

Kompaktan folder BFO R, foto: “Ekstrema Ratio”

BFO R je jedan od najmanjih ER foldera (i noževa uopšte). Sa sečivom od 2,5 mm debljine i dugim 55 mm uz dršku od livenog najlona, uspeo je da masu svede na samo 50 grama što je praktično neosetno u džepu. Pritom, praktičnost i upotrebljivost nisu žrtvovani, jer ravno brušenje garantuje dobre performanse u sečenju, a liner-lock brava ne pravi kompromise po pitanju čvrstine. Nož se otvara preko ispusta na leđima sečiva, kao kod starih brijača, a ukupna pojava i oblik su praktični i sveprisutni. Finiš je izdržljiv stoun-voš a cena je sasvim prihvatljivih 80 evra, pa je za očekivati da privuče i kupce koji uglavnom ne pripadaju krugu obožavalaca ER noževa. 

Pročitajte još: Nulta tolerancija čeličnih ljubimaca

"Ekstrema Ratio" se trenutno bori sa brojnim plagijatorima i proizvođačima jeftinih kopija veoma niskog kvaliteta, koji najčešće dolaze iz Indije i Pakistana.

Dragan ŠAPONJIĆ

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.